Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Λιγότερες πτωχεύσεις και ζημίες

Νέα ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έκαναν την εμφάνισή τους, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.




Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που συμμετείχε η ICAP, οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα την περσινή χρονιά μειώθηκαν κατά 5,5% και την ίδια ώρα καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκνωση των εταιρικών ζημιών κατά 52%.

Λιγότερες πτωχεύσεις αλλά και περαιτέρω μείωση των εταιρικών ζημιών καταγράφηκαν την περσινή χρονιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που συμμετείχε η ICAP Group. Αντίθετα, στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης, ο αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν πέρυσι αυξήθηκε κατά 1,1%, αντανακλώντας ως ένα βαθμό τη στασιμότητα των οικονομιών της περιοχής.

Οι συντάκτες της έρευνας πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις διεθνείς αγορές με τη διάθεση κρατικών ομολόγων και την απορρόφησή τους, συνιστούν σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που κατακλύζει τις αγορές της Ευρώπης τα τελευταία 5 χρόνια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που συμμετείχε η ICAP Group, το 2013 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις έναντι 415 πτωχεύσεων το 2012 και 445 πτωχεύσεων το 2011 -οπότε και καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων σε μια χρονιά από την έναρξη της κρίσης το 2009- ενώ την ίδια στιγμή, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, οι συνολικές ζημίες σε δείγμα 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών περιορίστηκαν κατά 52%.

Ο κ. Κωνσταντέλλος σχολιάζοντας το σχετικά μικρό αριθμό των πτωχεύσεων στη χώρα μας ξεκαθαρίζει ότι δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό πλήθος αυτών, διότι όπως λέει «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και λοιπών δυσχερειών που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα».

Υπογραμμίζει δε πως «μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών λόγω προβλημάτων ρευστότητας διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας».

Πτώχευσαν 192.340 επιχειρήσεις
Σε ευρωπαϊκο επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2013 ανήλθε σε 192.340 επιχειρήσεις έναντι 190.161 επιχειρήσεων το 2012 (αύξηση 1,1% ή 2.179 επιχειρήσεις).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν, στις εννέα χώρες, σημειώθηκε μείωση των πτωχεύσεων με τα πιο αισιόδοξα μηνύματα να προέρχονται από την Ιρλανδία (-19%) και το Βέλγιο (-11%), ενώ οι υπόλοιπες οκτώ χώρες είχαν αύξηση, με ενδεικτικότερα παραδείγματα τη Νορβηγία (+20), την Ιταλία (+16%) και την Ισπανία (+15%).

«Πρώτη» η Γαλλία
Λιγότερες αριθμητικά ήταν οι πτωχεύσεις που σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν ανήλθε σε 100.984 επιχειρήσεις το 2013, έναντι 97.169 επιχειρήσεων το 2012, αυξημένες κατά 3,9% έναντι του 2012 (και διπλάσια σε σύγκριση με το 2010).

Σε επίπεδο χωρών, σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων παρουσίασε η Βουλγαρία (+221,7%) και ακολούθησε η Σλοβενία (+58,2%) ενώ από την άλλη πλευρά σημαντική μείωση των πτωχεύσεων παρουσίασαν η Εσθονία (-7,3%) και η Λετονία (-7,2%). Η εικόνα στις ΗΠΑ είναι ηπιότερη αυτής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και η χώρα παρουσιάζει μείωση των πτωχεύσεων της τάξεως του 17,1% μεταξύ του 2012 και του 2013 (33.212 πτωχεύσεις το 2007 έναντι 40.075 το 2012).

Κύριες αιτίες της αυξημένης τάσης των πτωχεύσεων στην Ευρώπη ήταν η ανεργία, ο ιδιωτικός δανεισμός, ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων, αλλά και δομικές αιτίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, η αυτοαπασχόληση, η μείωση του Εθνικού Εγχώριου Προϊόντος, οι οποίοι στο σύνολο τους δεν εμπνέουν μακρόπνοη σταθερότητα.

Δεν αρκούν μέτρα
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων δείχνουν ότι πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν οικονομική δυσχέρεια και να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Αρκετές επιχειρήσεις έχοντας χάσει τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα αντιμετωπίζουν μειωμένη κερδοφορία, ενώ τα αυξημένα κόστη (π.χ. ενέργειας και πρώτων υλών) συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το 2012, μόνο το 45% των επιχειρήσεων βελτίωσαν την κερδοφορία τους.

Κλείνοντας, εκφράζουν τον προβληματισμό κατά πόσο η δραστική δέσμη των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης συνεισέφεραν τελικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ευρώπης, στο βαθμό που να μπορούν να ανταπεξέλθουν ξανά στις πιέσεις που θέτουν οι αγορές.

Δυτική Ευρώπη
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2013 ανήλθε σε 192.340 επιχειρήσεις έναντι 190.161 επιχειρήσεων το 2012 (αύξηση 1,1% ή 2.179 επιχειρήσεις).

Μείωση πτωχεύσεων
Λιγότερες αριθμητικά ήταν οι πτωχεύσεις που σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία.

ΗΠΑ
Η εικόνα στις ΗΠΑ είναι ηπιότερη αυτής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και η χώρα παρουσιάζει μείωση των πτωχεύσεων της τάξεως του 17,1% μεταξύ του 2012 και του 2013 (33.212 πτωχεύσεις το 2007 έναντι 40.075 το 2012).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com