Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

«Ανάσα» στις τράπεζες από τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο

Σε νομοθετική ρύθμιση φαίνεται πως καταλήγει το οικονομικό επιτελείο η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να μετατρέψουν τον αναβαλλόμενο φόρο σε φορολογική απαίτηση (tax credit).



Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να δημιουργηθεί ένα επιπλέον κεφαλαιακό μαξιλάρι που μπορεί να κινηθεί μεταξύ των 2-3 δισ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί ένα ακόμη θέμα που ταλάνιζε κεφαλαιακά τα πιστωτικά ιδρύματα, και το οποίο κρίνεται ως μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά το test προσομοίωσης του Οκτωβρίου.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση εκτιμάται πως θα περάσει τον Σεπτέμβριο και θα απομειώσει αντίστοιχα τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα ανακύψουν από τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Ελεγκτική εταιρεία
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το υπουργείο Οικονομικών έχει το προσχέδιο της ρύθμισης το οποίο και εκπόνησε διεθνούς κύρους ελεγκτική εταιρεία με εμπειρία σε τέτοια θέματα.

Με τον ίδιο τρόπο έχουν λειτουργήσει και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία.

Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της σημαντικής ζημίας που υπέστησαν από το PSI έχουν αναγνωρίσει μεγάλο ποσό αναβαλλόμενου φόρου και το οποίο ανέρχεται και για τις 4 συστημικές, στο ύψος των 11 δισ. ευρώ. Προκειμένου βεβαίως να ισχύσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την ΕΚΤ, κάτι το οποίο αποτελεί αίτημα και συζητείται όπως όλα δείχνουν διμερώς και από τις δύο πλευρές.

Απομείωση
Τα μοντέλα που έχουν εμφανιστεί στο ευρωπαϊκό νότο δεν είναι όλα πανομοιότυπα και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μοντέλο θα εφαρμόσει η ελληνική πλευρά.

Πάντως οι τράπεζες, εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, δεν θα χρειαστεί να απομειώνουν κατά 10% ετησίως τον αναβαλλόμενο φόρο τον οποίο θα αναγνωρίζει η ΕΚΤ. Έτσι τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ θα αναγνωριστούν εξ αρχής ως εποπτικά κεφάλαια για τις τράπεζες και ο δείκτης Core Tier I που θα ανακύψει μετά από την αναγνώριση, θα είναι ισοδύναμος με εκείνον που θα ισχύσει στην περίπτωση της πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ.

Όμως η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι η μόνη θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

Είναι φανερό πως οι ανάγκες που θα προκύψουν από τα δύσκολα stress tests θα απομειωθούν κατά τις αυξήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει η ελληνικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν, αλλά και κατά τις κινήσεις αναδιάρθρωσής τους, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με την DG Comp για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι το 2017. Και ενώ καταρχήν κάτι τέτοιο φαίνεται απολύτως αυτονόητο, εν τούτοις κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει, αφού τα stress tests αφορούν τα μεγέθη με ημερομηνία 31-12-2013, όπου ούτε οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είχαν γίνει, ούτε και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης είχαν υπογραφεί.

Κεφάλαια
Οι παραπάνω παράμετροι μαζί με άλλες, ήταν που οδήγησαν τους διεθνείς οίκους να κρίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους (Citi Group JP Morgan) ή ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα κινούνται σε απολύτως λογικά πλαίσια (Morgan Stanley η οποία προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακραίο σενάριο).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com