Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ευκαιρίες στο gaming και στις εφαρμογές

Η αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, το αποκαλούμενο gaming, είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.



Μία αγορά, η οποία λόγω της αύξησης της δημοτικότητας των φορητών συσκευών και των παιχνιδιών γι' αυτές, έχει αρχίσει να παρουσιάζει εντυπωσιακές ευκαιρίες για εταιρείες που δημιουργούν παιχνίδια, αλλά και γενικότερα ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Τις προοπτικές αυτής της αγοράς επιδιώκει να αξιοποιήσει το gi-Cluster ή Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογιών Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου, στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθεί ένα παγκοσμίου κλάσης πλήρως λειτουργικό επιχειρηματικό σύστημα καινοτομίας που θα κινείται στους τομείς των τεχνολογιών παιγνίων και του δημιουργικού περιεχομένου. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το gi-cluster δεν απευθύνεται μόνο στην αγορά του gaming αλλά και στο κομμάτι του δημιουργικού περιεχομένου, καθώς έχει επεκταθεί και σε τομείς όπως είναι το τουριστικό και το πολιτιστικό περιεχόμενο, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στρατηγική συμμαχία
Το gi-Cluster ξεκίνησε το 2012 ως μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας της ελληνικής βιομηχανίας gaming με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator) με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που παρουσίαζε ο κλάδος σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Το 2013, όμως, επελέγη να συμμετάσχει στη δράση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για τη δημιουργία καινοτόμων συστάδων επιχειρήσεων, όπως είναι η ελληνική ονομασία των cluster, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και η πρώτη, πιλοτική φάση λειτουργίας του gi-Cluster. Πλέον, όμως, περνά στην επόμενη φάση του, καθώς, όπως σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχετική ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, το gi-cluster έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη δυναμική τους τελευταίους μήνες και πλέον περιλαμβάνει και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανάπτυξης υπηρεσιών και εφαρμογών με πολιτιστικό και τουριστικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα στελέχη του Corallia και του gi-cluster, η άνθηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της βάσης των μελών του gi-Cluster κατά 100% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα σήμερα το οικοσύστημα να αποτελείται από 44 μέλη (34 επιχειρήσεις και 10 ακαδημαϊκά - ερευνητικά ιδρύματα) καθώς και σε σημαντική ενίσχυση του τομέα δημιουργικού περιεχομένου.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, μέσα από την αξιοποίηση μοναδικών στον κόσμο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, όπως η ιστορική και η πολιτιστική κληρονομία, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως κρίσιμου πολλαπλασιαστικού παράγοντα της πολιτιστικής και τουριστικής υπεραξίας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του το α2?innohub στο Μαρούσι, μια νέα υποδομή που δημιουργήθηκε υπό τη διαχείριση του Corallia ως φορέα αρωγού του gi-Cluster, με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να συστεγάσει εταιρείες-μέλη του.

Οικοσύστημα
Οι 34 επιχειρήσεις που αποτελούν μέλη του gi-cluster έχουν έναν κύκλο εργασιών που πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ, αν και, βέβαια, τα 2/3 αυτού του αριθμού αντιπροσωπεύουν τις πωλήσεις της Intralot, η οποία είναι και το πιο γνωστό μέλος του gi-cluster, μαζί με την Aventurine, την πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέπτυξε ένα online παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών, το Darkfall που σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό.

Το σημαντικότερο ατού του gi-cluster είναι πως έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα ισχυρό οικοσύστημα. Τα μέλη του cluster προσφέρουν πρόσβαση σε περισσότερους από 6.000 ταλαντούχους επαγγελματίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (προγραμματιστές, σχεδιαστές, μουσικοί, γραφίστες, ιστορικοί κ.α.). Επίσης, το υπάρχον πελατολόγιο των μελών του cluster ξεπερνά τα 630 εκατ. άτομα σε 190 χώρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας του κλάδου ότι οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του τζίρου των εταιρειών-μελών.

Τα σχέδια
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του gi-cluster, στα πλάνα του cluster είναι να επιδιώξει να βοηθήσει στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους κλάδους του πολιτισμού και του τουρισμού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει απεριόριστη ποικιλία μέσων και διαδραστικών εργαλείων, από κινητές συσκευές μέχρι πλανητάρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη ψηφιακού περιεχομένου (ιστορία, πολιτισμός, τουρισμός).

Στα σχέδια είναι η αξιοποίηση της νέας διεθνούς τάσης που είναι το αποκαλούμενο gamification, δηλαδή η δημιουργία παιχνιδιών που βοηθούν στην εκπαίδευση και στη γνώση. Αυτή η τάση μπορεί να αξιοποιηθεί στην προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας καθώς και σε εφαρμογές για τον τουρισμό, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν που προωθεί η Ελλάδα.

Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και στον τομέα της διαφήμισης με νέα πεδία έρευνας και ανάπτυξης, όπως είναι η προσαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), η ολοκλήρωση νέων τεχνολογιών κοινωνικής δικτύωσης και η προσαρμογή δυναμικά παραγόμενου περιεχομένου ανάλογα με το επίπεδο του χρήστη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com