Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Επιτέλους, διευκολύνετε τις επενδύσεις

Βιώνοντας τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να μη διαπιστώσουμε ότι η ανάπτυξη σήμερα στη χώρα μας δεν πρόκειται να προκύψει αν δεν ισχύσουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, δηλαδή η σταθεροποίηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η διευκόλυνση των επενδύσεων με απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, προτάσσοντας κυρίως την οικονομική σημασία τους και με αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας που αντιμετωπίζεται συνήθως η επιχειρηματική δραστηριότητα.




Αναλύοντας ιδιαίτερα τον παράγοντα των επενδύσεων στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι περίπου το 80% από αυτές ξεκινούν με μία απόφαση αγοράς ή κατασκευής κάποιου κτιρίου ή με απόφαση ανακαίνισης κάποιων κτιριακών εγκαταστάσεων. Όλα αυτά, όμως, για να υλοποιηθούν χρειάζονται μία σειρά ειδικών αδειών.
Με αυτό τον τρόπο κάθε επένδυση ξεκινά με την εμπλοκή της στον «ιστό» της πολυσύνθετης πολεοδομικής νομοθεσίας και των μακροχρόνιων και συχνά αθέμιτων διαδικασιών αδειοδότησης, οι οποίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αποτρέπουν τους επενδυτές να προχωρήσουν στην επένδυσή τους και παράλληλα δυσφημούν, ως προς αυτό το θέμα, τη χώρα μας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Τελικά αποδεικνύεται ότι, αυτή η πολυσύνθετη νομοθεσία στη χώρα μας, μαζί με την υπερφορολόγηση των ακινήτων και την έρπουσα ελληνική δικαιοσύνη, διαμορφώνουν το χειρότερο περιβάλλον για τη διευκόλυνση εγχώριων ή ξένων επενδύσεων και την εισροή νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
Οι σκέψεις μας όμως, δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στην παθολογία των προβλημάτων. Είναι χρήσιμο να κατατεθούν παράλληλα και ιδέες για την αντιμετώπισή τους και οι παράγοντες της πολιτείας θα πρέπει να κρίνουν κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίησή τους.
Πάντως είναι απαράδεκτο να μένουν άπραγοι απέναντι σε αυτά τα υπαρκτά και αναγνωρίσιμα από όλους προβλήματα, που υπονομεύουν τα τελευταία χρόνια το μέλλον της χώρας μας.
Έτσι, λοιπόν, ίσως επιτέλους σταθεροποιηθεί το πολιτικό μας σύστημα, αν μεταρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαλλαγεί από την ψηφοθηρία που σήμερα το καταδυναστεύει, διαχωρίζοντας πλήρως την εκλεγόμενη νομοθετική εξουσία από την εκτελεστική.
Επίσης, ίσως προς όφελος της χώρα μας, η προεδρική δημοκρατία προσδώσει μία ισχυρότερη και στεθερότερη κυβέρνηση, από την διαρκώς αμφισβητούμενη και εκβιαζόμενη κυβέρνηση που προκύπτει από την κοινοβουλευτική δημοκρατία μας.
Παράλληλα, για το ζήτημα της διευκόλυνσης όλων των αδειοδοτήσεων και της απλοποίησης της διαδικασίας, ίσως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, με τη δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Αδειοδοτήσεων, που θα συντονίζει όλα τα επιμέρους εξειδικευμένα τμήματα αδειοδοτήσεων των σχετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στις κάθε είδους αδειοδοτήσεις (ελεγκτικές υπηρεσίες υπουργείων, πολεοδομικές υπηρεσίες, εφορίες και συμβούλια αρχαιοτήτων, δασαρχεία, οργανισμούς ρυθμιστικού σχεδίου, διευθύνσεις συγκοινωνιών, κ.ά.).
Είναι δε αναγκαίο, αυτός ο ενιαίος Οργανισμός να ελέγχεται και να καθοδηγείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, να δικτυώνεται σε κάθε περιφέρεια, να οργανώνεται διαρκώς και να εξελίσσει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του, όπως επίσης θα πρέπει να στεγάζεται σε ενιαίο κτίριο για να περιορίζονται οι καθυστερήσεις και να διευκολύνεται ο συντονισμός των αναγκαίων επιστημονικών συμβουλίων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com