Η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο, που επιτείνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Η «κατάρρευση» της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ και του δολαρίου όμως θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στην? ελληνική οικονομία: Λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν το 2015 στην Ελλάδα για διακοπές, καθώς το κόστος των πακέτων θα ακριβύνει κατά πολύ, μετά την εκτόξευση της ισοτιμίας του ενιαίου νομίσματος έναντι του ρουβλίου.
Οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται στη δεύτερη θέση ως προς τις κατά κεφαλήν δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα, μετά τους Αμερικανούς, πέρα από το κόστος του «πακέτου». Ξοδεύουν 950 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο οι Ρώσοι «άφησαν» σε ελληνικά καταστήματα ένα εκατ. ευρώ. Ο δε αριθμός των Ρώσων παρουσίαζε όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθερά ανοδική πορεία, φθάνοντας το ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.
Τώρα, όμως, οι προσδοκίες για ένα μεγάλο άλμα στις εισπράξεις και στον αριθμό τουριστών το 2015, αλλά και τα επόμενα χρόνια, κινδυνεύουν να διαψευσθούν. Με το ευρώ να αντιστοιχεί σε 100 ρούβλια, το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, γίνεται απαγορευτικό για τον μέσο Ρώσο.
Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη η Ελλάδα να «ανοιχτεί» σε άλλες χώρες για την προσέλκυση τουριστών. Οι χώρες της Ασίας, και ιδίως η Κίνα, αποτελούν τις μεγαλύτερες και σχεδόν ανεκμετάλλευτες αγορές. Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ και οι ιδιωτικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας πρέπει να αναπροσανατολίσουν αμέσως τη στόχευσή τους, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τη Ρωσία.