Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ GOLDMAN SACHS ΚΑΙ MORGAN STANLEY

Αισιοδοξία μέσα σε «γκρίζο» οικονομικό περιβάλλον βγάζουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων για το 2015, θεωρώντας ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με τον «χρηματιστηριακό πήχυ» ιδιαίτερα ψηλά, αλλά πλέον οι επιλογές δεν θα γίνονται βάσει χρηματιστηριακών δεικτών αλλά κυρίως προοπτικών μετοχών




«Διαλέγουμε καλές μετοχές και όχι δείκτες» είναι το σύνθημα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων για το 2015. Ο ρυθμός ανάπτυξης των ξένων αγορών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα ερωτήματα θα είναι και πάλι οι αναδυόμενες αγορές και κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους προηγούμενους υψηλούς ρυθμούς. Αυτό που φοβούνται οι ξένοι διαχειριστές είναι σαφώς ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει την ποσοτική επέκταση (QE) σε Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Κίνα ως βασικά εργαλεία παροχής ρευστότητας και ανησυχούν τι θα γίνει εάν αναγκαστούν να τη σταματήσουν.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Η ανάπτυξη, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ξένων οίκων, θα συνεχιστεί τόσο στην Αμερική όσο και σε Ευρωζώνη και Ασία, βοηθούμενη από τις πολιτικές παροχής ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών αλλά και τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων (ιδιαίτερα του πετρελαίου και των μετάλλων). Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην οικονομική μεγέθυνση των αναπτυγμένων κρατών, ωθώντας τις μετοχικές τοποθετήσεις σε υψηλότερα μεν επίπεδα αλλά με έμφαση στις επιλογές και όχι στους δείκτες. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών και όχι τόσο από το χρέος τους και, βέβαια, από τον βαθμό του κινδύνου που θα κληθεί κάθε διαχειριστής να αναλάβει. Αρκετοί Αμερικανοί διαχειριστές θεωρούν ότι η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κάνει πιο δελεαστικά τα ομόλογα υψηλής ποιότητας της Ευρωζώνης έναντι αυτών της Αμερικής.
Μετοχές, εταιρικά ομόλογα και δολάριο «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι
Εάν συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί εταιρικής ανάπτυξης, τότε τα εταιρικά ομόλογα θα παραμείνουν εντός της επενδυτικής «μόδας» και το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το 2014 έφτασαν τα 4 τρισ. δολάρια.
Τα εμπορεύματα ήταν οι μεγάλοι «χαμένοι» για το 2014, αφού ο δείκτης CRB κατέγραψε υποχώρηση της τάξης του 10%, ενώ οι επιμέρους δείκτες, όπως το πετρέλαιο, είχαν υποχώρηση της τάξης του 28% μέσα στο 2014 καθώς και οι υπόλοιπες κατηγορίες εμπορευμάτων (ζωικά, φυτικά) με «φωτεινή» εξαίρεση τον καφέ (άνοδο 70%), το κακάο (20%) και από τα μέταλλα το παλλάδιο. Κάτω απ' αυτές τις διορθώσεις, οι τοποθετήσεις σε συμβόλαια εμπορευμάτων θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών.
Μετοχές, εταιρικά ομόλογα και δολάριο «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι
Goldman Sachs
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διευρυνθεί και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα διατηρηθούν και το 2015. Στον αντίποδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία μπορεί να είναι καλύτεροι από το 2014, αλλά σαφώς μικρότεροι απ' ότι στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τον νομισματικό «πόλεμο», η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει μεν τα επιτόκια αλλά αρκετά αργά και ότι αυτό θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο. Αυξήσεις επιτοκίων εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσουν ακόμη η Βρετανία και η Νορβηγία.
Μετοχές, εταιρικά ομόλογα και δολάριο «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι
Αντιμετώπιση αποπληθωρισμού
Η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού ίσως αποτελέσει ισχυρή δύναμη στις αγορές. Η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της αγοράς ομολόγων, αλλά τις μεταθέτει χρονικά σε βάθος χρόνου.
Αναδυόμενες αγορές
Οι αναδυόμενες αγορές θα ξεκινήσουν το 2015 με μικρότερες εξωτερικές ανισορροπίες σε αρκετές χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Χιλή. Οι χαμηλότερες τιμές στις τιμές των τροφίμων (εμπορεύματα) μειώνουν τον πληθωρισμό και μπορεί να δώσουν μεγάλη ανάπτυξη στις χώρες αυτές. Για την Κίνα θα συνεχιστεί μεν η ανάπτυξη με ρυθμούς 6%-7% για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα χρειαστεί μεταρυθμιστική αναμόρφωση.
Συνάλλαγμα (F/X)
Σε ό,τι αφορά τα νομίσματα εκτιμά ότι το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται σε φάση πολυετούς ανάπτυξης, ενώ για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, η Goldman Sachs βλέπει ότι θα φτάσει στο 1,15 ευρώ.
Οι επενδυτικές προτάσεις της Goldman Sachs
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα κρατικά ομόλογα. Στο επενδυτικό περιβάλλον οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πιθανόν να παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο ακόμη και στις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Goldman Sachs θεωρεί ότι λόγω αποτιμήσεων ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης είναι μικρός. Ωστόσο, σε περίπτωση ανόδου οι μετοχικές αποδόσεις θα είναι μέτριες πλην της Ιαπωνίας και μερικών αναδυόμενων κρατών.
Morgan Stanley: Παγκόσμια στρατηγική
Η MS εκτιμά ότι ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες θα συνεχιστεί και το 2015, με αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλούς πληθωρισμούς και με τις κεντρικές τράπεζες να λειτουργούν ως υποστηρικτικές για την πορεία των μετοχών και των ομολόγων. Οι μεταβλητότητες θα είναι μεγάλες, αλλά δεν να χαλάσουν το πάρτι. Η Morgan Stanley καταλήγει ότι οι προοπτικές για το 2015 θα παραμείνουν θετικές.
Μετοχές
Για τις μετοχές εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει ακόμη «φούσκες» οι μεγάλες αγορές. Αυξάνει τις τιμές στόχους για ιαπωνικές και αμερικανικές μετοχές και τις χαμηλώνει για τις αναδυόμενες αγορές. Η διαφοροποίηση, πιστεύει η Morgan Stanley, θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τους κλάδους. Για τις ΗΠΑ προτιμά τον ενεργειακό κλάδο, υποβαθμίζει υγεία και αυξάνει θέσεις σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Για την Ευρώπη εκτιμά κυκλικές μετοχές και υποβαθμίζει τις «αμυντικές». Για τις αναδυόμενες αγορές προτιμά την Κίνα παρά την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξής της.
Συνάλλαγμα
Η Morgan Stanley βλέπει σημαντική άνοδο του αμερικανικού δολαρίου έναντι ευρώ, γεν και αυστραλιανού δολαρίου. Στις αναδυόμενες αγορές εκτιμά ότι η υποχώρηση του πετρελαίου θα βοηθήσει την ινδική ρουπία.
Κρατικά ομόλογα
Με τον τίτλο «να ξέρεις πότε να φύγεις» η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα κρατικά θα καταγράψουν μικρή άνοδο στις αποδόσεις τους αλλά θα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις μακροχρόνιες λήξεις. καθώς τα 30ετή αμερικανικά βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και μπορούν να διορθώσουν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com