Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πρώτο «θύμα» της πολιτικής αντιπαράθεσης η ρευστότητα στην οικονομία

Ορατές γίνονται οι συνέπειες στην οικονομία από την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, πριν από την εκλογική διαδικασία.



Η ρευστότητα στις τράπεζες περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε επιβεβλημένη η προσφυγή των δύο πρώτων στην αρχή και των επόμενων δύο το βράδυ της Παρασκευής στον ELA (Μηχανισμός Επείγουσας Χρηματοδότησης). Οι πιέσεις επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, ενώ στην αγορά επικρατούν «πολικές θερμοκρασίες».

Αυτό που όλοι φοβούνταν εδώ και καιρό αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά και το ζητούμενο πλέον είναι να πρυτανεύσει η λογική και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να «κλείσει» τις εκκρεμότητες και να επαναφέρει τη σταθερότητα, που τείνει να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας.

Δικαίωση Στουρνάρα
Πρώτο «θύμα» της πολιτικής αντιπαράθεσης η ρευστότητα στην οικονομία
Η δραματική προειδοποίηση του Γ. Στουρνάρα στις 15 Δεκεμβρίου για απειλητική μείωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα δεν εισακούστηκε. Ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου σπέκουλα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, με φόντο τις τράπεζες και τις καταθέσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ρευστότητα να μειωθεί επικίνδυνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν χρήση του «αερόσακου ασφαλείας» που δεν είναι άλλος από τον ELA, προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν τις τράπεζες στον ELA. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη φυγή καταθέσεων ή τη μετατροπή τους σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και ο άλλος στην ρευστοποίηση repos ανάμεσα στις τράπεζες και ξένους επενδυτές.

Και τα δύο σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική αναμέτρηση και η ευθύνη επιμερίζεται και στα δύο κόμματα εξουσίας. Η ΝΔ «επένδυσε» στον φόβο και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την αβεβαιότητα. Ο φόβος έδιωξε καταθέσεις και η αβεβαιότητα έδιωξε τους ξένους επενδυτές. Και τα δύο πάντως εξανέμισαν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Πρόβλημα στις επιχειρήσεις
Και μπορεί οι τράπεζες να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας σε όλον τον δυτικό κόσμο, ωστόσο και οι επιπτώσεις στο σύστημα της πραγματικής οικονομίας αρχίζουν να γίνονται ορατές. Η αγορά έχει «παγώσει» και ούτε οι εκπτώσεις φαίνονται ικανές να αναστρέψουν το κλίμα. Αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους.

Οι προμηθευτές -οι ξένοι- αρχίζουν πλέον και ζητούν οι όποιες αγορές να γίνονται τοις μετρητοίς. Δεδομένου μάλιστα ότι η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα γίνεται δυσχερής αν όχι απαγορευτική, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο ασφυκτική είναι η κατάσταση.

Η οικονομία τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να μπαίνει στην προγραμματική αντιπαράθεση των κομμάτων. Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός που έδωσε ορισμένους άξονες κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

Οι υποσχέσεις αυτές περιείχαν σοβαρές ασάφειες σε ό,τι αφορά τον χρόνο υλοποίησής τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά που θα προκαλέσουν.

Παροχολογία
Τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έχουν αποδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μία άνευ προηγουμένου παροχολογία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα η πολυγλωσσία της Κουμουνδούρου δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα. Αναπάντητα μένουν ερωτήματα, όπως από ποιο ύψος και πάνω θα εφαρμοστεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αν θα υπολογιστούν σε αυτόν οι μειωμένες αντικειμενικές αξίες που έχει υποσχεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι θα υπάρξει φορολογικός συντελεστής 60% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Θολή παραμένει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορούν το 2014. Κάποιοι από την Κουμουνδούρου καλούν τους πολίτες να μην το πράξουν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους φορολογουμένους να πληρώσουν τους φόρους τους.

Δύσκολη και η επόμενη ημέρα
Όμως τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία δεν τελειώνουν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει μπροστά της έναν Γολγοθά. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με την τρόικα ή να έχει ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει η «ομπρέλα» για την οικονομία και την ρευστότητα των τραπεζών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο πρέπει να πληρωθούν δόσεις ύψους 2,5 δισ. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ανεξάντλητη ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν υποχωρήσει στα δύο δισ., γίνεται αντιληπτό ότι τα εναλλακτικά εργαλεία είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Χρόνος δεν υπάρχει και αυτό το γνωρίζουν όλοι, έστω και αν για λόγους προεκλογικών εντυπώσεων, το προσπερνούν.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
Πιέσεις σε Χ.Α.-ομόλογα

Iσχυρές ήταν οι πιέσεις στο Xρηματιστήριο και στην αγορά των ομολόγων στη δημοσιοποίηση της είδησης για είσοδο Alpha Bank και Eurobank στον ELA. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές μετριάστηκαν αργά το απόγευμα. O Γενικός Δείκτης στο X.A. βρέθηκε να χάνει μέχρι και 3,4%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι τράπεζες. Tελικά ο Δείκτης υποχώρησε 1,79%, κλείνοντας στις 790,59 μονάδες. Oι μετοχές Alpha Bank και Eurobank είχαν κάμψη 6,42% και 6,08% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και στις άλλες δύο τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ωστόσο έκλεισαν την «ψαλίδα» προς το τέλος της συνεδρίασης, με την Eθνική να καταγράφει απώλειες 4,2% και την Tράπεζα Πειραιώς 2,19%. Oι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις αγγίζοντας τα 100 εκατ. ευρώ.

Ομόλογα
Αλμα σημείωσαν, ενδοσυνεδριακά, χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με ισχυρές πιέσεις να ασκούνται στις πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες, δηλαδή στα τριετή και τα πενταετή ομόλογα αναφοράς. Συγκεκριμένα, στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» των τραπεζών, η απόδοση του τριετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κοντά στο 12% από 10,2% την Πέμπτη, ενώ η απόδοση του πενταετούς «σκαρφάλωσε» στην περιοχή του 11% από 9,8%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com