Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

New York Times: Οι επενδυτές στην Ελλάδα φοβούνται κούρεμα των ομολόγων

Στους φόβους πολλών ιδιωτών επενδυτών ότι οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό μίας ριζοσπαστικής κυβέρνησης και στη χρεοκοπία, που θα αφορά και στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.




Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσαν σοκ για τους επενδυτές, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο συνωστίζονταν για να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και μετοχές ελληνικών τραπεζών, στοιχηματίζοντας ότι η χώρα θα ανέκαμπτε από την 5ετή ύφεση που εξάλειψε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει ότι η ανησυχία των επενδυτών έγκειται στο ότι ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την Ευρώπη σε αυτά τα ακανθώδη ζητήματα, θα αναγκάσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και ίσως σε μία άτακτη έξοδό της από το ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετάδοσης της κρίσης στους επενδυτές.
Άλλοι αναλυτές, πάντως, σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Landon Thomas Jr., εκτιμούν ότι μια νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα είναι εν τέλει τόσο ριζοσπαστική.
Ο οικονομικός αναλυτής στην Αθήνα, Γενς Μπάστιαν, σημειώνει ότι το βασικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να μειωθεί, το έχει υποστηρίξει και το ΔΝΤ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδος. «Το ΔΝΤ ήταν εκείνο που προώθησε την ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρώπη» είπε ο κ. Μπάστιαν, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι στη γραμμή του ΔΝΤ και ότι θέλει να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. Αυτή η ιδέα δεν έχει τίποτε το ριζοσπαστικό, θεωρεί ο Μπάστιαν.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, σημειώνει το δημοσίευμα, καθώς το ΔΝΤ δεν επιτρέπει εκ παράδοσης την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει το ίδιο. Οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατέχουν το 65% του ελληνικού χρέους ύψους 317 δις. ευρώ. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν μόλις το 15% και αποτελούνται από αμοιβαία κεφάλαια, όπως το Putnam Investments και το Capital Group που κατέχουν αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα έως κερδοσκοπικά κεφάλαια που δε συμμετείχαν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Το υπόλοιπο χρέος διακατέχουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.
Το άρθρο συνεχίζει με απόψεις του Γιάννη Βαρουφάκη, οικονομολόγου και συμβούλου του κ. Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχει ως προτεραιότητα τη διαγραφή χρέους που διακατέχουν ιδιώτες, Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται τώρα πολλοί ξένοι επενδυτές. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν σηματοδοτεί επιστροφή στις ημέρες της κρατικής σπατάλης και ο ίδιος σημείωσε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγκαταλείψει ξαφνικά τις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα για να λάβει η χώρα το ποσό των 226 δισ. ευρώ σε δάνεια. Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων - αντίστοιχο με το New Deal που έβγαλε την Αμερική από τη μεγάλη ύφεση τη δεκαετία του '30 - μέσω κυρίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το να πεισθεί η Ευρώπη, που έχει εμμονή με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη μείωση του χρέους, να στηρίξει μία τέτοια άποψη, φαίνεται να είναι στα όρια του φανταστικού, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η ανταλλαγή ομολόγων, μολονότι είναι πολύπλοκη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για μια συζήτηση για το χρέος, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι δυνατόν πλέον να αποφευχθεί. Σύμφωνα με τον Glenn Kim, τραπεζικό επενδυτή που είναι σύμβουλος σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στρατηγικές χρέους, για να είναι αποτελεσματική η ανταλλαγή ομολόγων πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: Η μείωση του χρέους της Ελλάδος να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να έχει σημασία και δεύτερον να μπορέσει η Γερμανία να την περάσει στους φορολογούμενούς της. Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεχθούν να υποστούν απώλειες , θα υπάρξει πίεση και στους ιδιώτες επενδυτές να υποστούν απώλειες παρά το ότι το χρέος τους αναδιαρθρώθηκε το 2012, αναφέρει το δημοσίευμα. «Δεν μπορώ να δω πώς ο δημόσιος τομέα θα συμφωνήσει σε μία αναδιάρθρωση χωρίς να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Σαλάνικ από την Tortus Capital o οποίος ποντάρει ότι τα πενταετή ελληνικά ομόλογα θα υποστούν κάποιου είδους κούρεμα.
Η νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του 4% από τη Νέα Δημοκρατία όλο και μειώνεται, αναφέρει η εφημερίδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com