Τρία κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες για την προστασία της κύριας κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς, τα οποία θα ισχύσουν από τώρα και όχι με τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Αυτό θα προβλέπουν οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έχει ετοιμάσει για το πολυνομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοθετικά άρθρα, τα οποία θα αφορούν την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας υπό προϋποθέσεις για διάστημα έξι ίσως και δώδεκα μηνών, αλλά και την απαγόρευση της πώλησης ή εκχώρησης δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών, τα λεγόμενα distress funds.
Η αξία
Ειδικότερα και σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση που θα πάει στη Βουλή θα νομοθετεί την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας ή πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, εφόσον αυτοί πληρούν αθροιστικά τρία κριτήρια. Με πιο απλά λόγια η στέγη όσων έχουν πάρει δάνειο δεν θα κινδυνεύει να βγει στο σφυρί... για μη έγκυρη καταβολή δόσεων, αρκεί η αξία του ακινήτου τους να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος, το εισόδημά τους επίσης να είναι μέχρι ενός ορίου, όπως και οι τραπεζικές τους καταθέσεις. Τα ανώτατα αυτά όρια για τα τρία προαναφερόμενα κριτήρια δεν έγιναν γνωστά από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα αφορά για παράδειγμα κάποιον που έχει τραπεζικό λογαριασμό της τάξης των 100.000 ευρώ. Επίσης, και το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας δεν θα αφορά ακίνητα για παράδειγμα που βρίσκονται π.χ. στην Εκάλη ή τη Βουλιαγμένη. Επίσης, κάποιες πληροφορίες, θέλουν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Εξι ή δώδεκα μήνες
Το χρονικό διάστημα, επίσης, της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δεν είχε ξεκαθαριστεί και πηγές θέλουν να είναι διάρκειας είτε έξι είτε και δώδεκα μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να γίνει ένα προσωρινό «πάγωμα» των πλειστηριασμών για διάστημα δύο μηνών μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισής τους. Με το σχέδιο που θα ήταν έτοιμο σε δύο μήνες θα ρυθμιζόταν και η προστασία της κύριας κατοικίας υπό προϋποθέσεις. Εντούτοις, φαίνεται, ότι προκρίθηκε η λύση για την άμεση θέσπιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση του νόμου από μπαταξήδες...