To τελικό κείμενο που συμφώνησαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών
Πρόκειται για την ακριβή μετάφραση από την οποία μπορεί κανείς να καταλάβει σε ποια βάση κινείται η συμφωνία με τους δανειστές, ποια είναι τα γκρίζα σημεία, τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έχει καταβάλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινήσαμε μαζί με τους θεσμούς (σ.σ. Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) έναν έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με την οποία βρήκαμε σήμερα κοινό τόπο.
Το Eurogroup έλαβε υπόψη του, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διακανονισμού, την αίτηση των ελληνικών αρχών για επέκταση της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement-MFFA), η οποία συνοδεύεται από σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων του υφιστάμενου διακανονισμού, κάνοντας βέλτιστη χρήση της δεδομένης ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Με την επέκταση δίνεται επίσης μια γέφυρα χρόνου για συνομιλίες μεταξύ των θεσμών, του Eurogroup και της Ελλάδας για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα με μεταρρυθμίσεις, βασισμένη στον υφιστάμενο διακανονισμό, έως το βράδυ της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα προχωρήσουν σε μια πρώτη αξιολόγηση για το εάν η λίστα επαρκεί για να λειτουργήσει ως αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος Απριλίου.
Μόνο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του επεκταθέντος προγράμματος (και η έγκρισή της) μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης από τον EFSF και σε μεταφορά των κερδών που έγραψαν το 2014 οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάσει του προγράμματος SMP, πάντα υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Eurogroup.
Με το βλέμμα στην αξιολόγηση από τους θεσμούς, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διακρατηθούν από τον EFSF, ελεύθερα από δικαιώματα τρίτων, όσο διαρκεί η επέκταση του MFFA. Τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα κατά την περίοδο αυτή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορούν να απελευθερωθούν μόνο μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ενιαίας Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών (SSM).
Υπό αυτό το πρίσμα, καλωσορίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και με τους εταίρους. Υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμφωνούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή τους δέσμευση σε ένα μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την βιώσιμη βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αύξηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη καθυστερήσει για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προ όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επίσης να διασφαλίσουν τα ενδεδειγμένα πρωτογενή πλεονάσματα για να εγγυηθούν την βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του τρέχοντος έτους.
Υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων αυτών καλωσορίζουμε το γεγονός ότι, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου διακανονισμού. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από ανάκληση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κατά την αξιολόγηση των θεσμών.
Στη βάση της αίτησης, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, της συμβουλής των θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την επέκταση του τρέχοντος MFFA για τέσσερις μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Προσκαλούμε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου επανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.