Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΤ: Ετσι φτάσαμε στην εκτύπωση χρήματος

Τα πρακτικά της ιστορικής συνεδρίασης του Δ.Σ. της 22ας Ιανουαρίου που ενέκρινε το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος ύψους 1 τρισ. ευρώ έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα, πιο «ανοιχτή» επικοινωνιακή της στρατηγική.


Τα πρακτικά ρίχνουν φως στο παρασκήνιο της απόφασης, καθώς έδειξαν μεταξύ άλλων ότι η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης ανησυχούσε τόσο έντονα για την απειλή του αποπληθωρισμού, ώστε ενέκρινε ένα πρόγραμμα μεγαλύτερου ύψους σε σχέση με αυτό που εισηγήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ. Ο κ. Πράετ πρότεινε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ μηνιαίως, τελικά όμως ο πήχυς ανέβηκε στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Από τα πρακτικά προκύπτει επίσης ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη ένιωσαν «υποχρεωμένοι» να αναλάβουν δράση τον Ιανουάριο, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών ήταν υψηλές και τυχόν διάψευσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες αναταράξεις στις αγορές, ανατρέποντας θετικές εξελίξεις όπως την εξασθένηση του ευρώ. «Φωτίζεται» επίσης σε κάποιο βαθμό η συζήτηση στο Δ.Σ. για τα υπέρ και τα κατά της εκτύπωσης χρήματος. Αναφέρεται ότι ορισμένα μέλη (όπως ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν) υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Οι αξιωματούχοι αυτοί εισηγήθηκαν στο Δ.Σ. να αγοράσει εταιρικά και όχι κρατικά ομόλογα, ωστόσο το μέτρο αυτό απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι δεν αρκούσε για να δώσει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό.

Fed
Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να «ανάψει» τα πιεστήρια την 1η Μαρτίου, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έχει? ανάψει η συζήτηση για το πότε θα λάβει χώρα η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2008.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (27-28 Ιανουαρίου) δείχνουν ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. δεν βιάζονται να «τραβήξουν τη σκανδάλη», καθώς φοβούνται ότι μια πρόωρη αύξηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Έκτοτε όμως μεσολάβησαν ορισμένα πολύ ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ίσως έχουν αλλάξει το τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της προέδρου Γέλεν ενώπιον του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα. Ακολουθεί η επόμενη συνεδρίαση της Fed (17-18 Μαρτίου) που μπορεί να ανοίξει την πόρτα για αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, εάν απαλειφθεί από το ανακοινωθέν η φράση-κλειδί ότι θα επιδείξει «υπομονή» που υποδεικνύει ότι η Fed δεν θα αναλάβει δράση κατά τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com