Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΤΟ 2015 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ «ΚΟΒΟΥΜΕ» ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Ασύρματη φόρτιση των φορητών συσκευών

O πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να φορτίσει ασύρματα μία συσκευή ήταν ο Νίκολας Τέσλα το 1891.



Όμως, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 120 χρόνια μέχρι του σημείου να αρχίσει να υπάρχει η εμπορική εκμετάλλευση της επαγωγικής φόρτισης (inductive charging) χάρη στην οποία μπορεί κάποιος να φορτίσει μία ηλεκτρονική συσκευή χωρίς να χρησιμοποιήσει καλώδια.

Η ασύρματη φόρτιση είναι κάτι για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία 3-4 χρόνια, όμως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από αρκετούς κατασκευαστές, η υιοθέτηση της χρήσης της από το ευρύ κοινό δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται αυτό πρόκειται να αλλάξει μέσα στο 2015, καθώς η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορητών συσκευών παγκοσμίως, δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει την ασύρματη φόρτιση, όπως, μάλιστα, αναφέρεται σε ένα πρόσφατο σημείωμα στο επίσημο blog του κορεατικού κολοσσού.

Πολλαπλά πρότυπα
Η ασύρματη φόρτιση έχει πολλά οφέλη για τους καταναλωτές αλλά και για τους κατασκευαστές. Αν μία συσκευή υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση, τότε πολύ απλά μπορείς να το τοποθετήσεις πάνω σε ένα «ειδικό» τραπέζι ή ένα μπολ ή οτιδήποτε άλλο έχει μετατραπεί σε ασύρματο φορτιστή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά McDonalds αλλά και σε αρκετά business lounges μεγάλων αεροδρομίων υπάρχουν ασύρματοι φορτιστές διαθέσιμοι.

Τα McDonalds και τα αεροδρόμια χρησιμοποιούν φορτιστές που ακολουθούν το τεχνολογικό πρότυπο του Wireless Power Consortium (WPC), το οποίο αποκαλείται Qi (σ.σ. προφέρετε Τσι). Παράλληλα, όμως, υπάρχουν δύο ακόμη πρότυπα: αυτό της Power Matters Alliance (PMA) και εκείνο της Alliance for Wireless Power (A4WP). Το Qi είναι το πιο δημοφιλές και έχει την υποστήριξη αρκετών κατασκευαστών, αλλά δεν έχει την καθολική υποστήριξη των κατασκευαστών. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε οποιαδήποτε τεχνολογία είχαν κάνει την εμφάνισή τους πολλά πρότυπα, χρειάστηκε πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μείνει ένα πριν αρχίσει να αυξάνεται η δημοτικότητά της.

Στην περίπτωση της ασύρματης φόρτισης, το 2015 ενδεχομένως να είναι η χρονιά που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κατ' αρχήν, εδώ και μερικούς μήνες το PMA και το A4WP έχουν ανακοινώσει τη συνεργασία τους με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε κοινές προδιαγραφές.

Όμως, και πάλι θα έχουμε δύο πρότυπα. Εδώ τη λύση ενδεχομένως να δώσουν οι κατασκευαστές, καθώς ορισμένοι εξ αυτών, με πρώτη τη Samsung, αφήνουν ανοικτό να υποστηρίζουν στο εξής και τα δύο πρότυπα!

Συσκευές
Ο κορεατικός κολοσσός γνωρίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει, προκειμένου να σταματήσει να υπάρχει αυτό το αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και το κυριότερο θέμα είναι να αρχίσει η δυνατότητα για ασύρματη φόρτιση να υπάρχει και σε smartphones που απευθύνονται στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Μέχρι στιγμής, ασύρματη φόρτιση υποστηρίζουν Android και Windows Phone συσκευές το κόστος των οποίων είναι στα επίπεδα των 400-450 ευρώ και άνω.

Προκειμένου οι αλυσίδες εστιατορίων και γενικότερα χώροι όπως είναι τα καφέ και τα εμπορικά κέντρα να τοποθετούν σημεία ασύρματης φόρτισης, θα πρέπει το χαρακτηριστικό αυτό να υποστηρίζεται από μία μεγαλύτερη γκάμα συσκευών. Και επιπλέον να μην υπάρχουν πολλαπλά πρότυπα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αντίστοιχα πολλαπλούς ασύρματους φορτιστές και σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις.

Άρα, τα σημεία - κλειδιά είναι να «νικήσει» ένα πρότυπο (ή οι κατασκευαστές να παρουσιάσουν chipsets που να υποστηρίζουν δύο πρότυπα ασύρματης φόρτισης) όπως και να δούμε αυτή τη λειτουργία σε πιο προσιτές συσκευές. Είναι προφανές ότι το δεύτερο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο. Αλλά όλες οι ενδείξεις είναι ότι μέσα στο 2015 θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις πάνω στον τομέα της ασύρματης φόρτισης. Και ενδεχομένως να μην είναι μακριά που το όνειρο του Νίκολας Τέσλα για δυνατότητα φόρτισης των συσκευών οπουδήποτε να γίνει τελικώς πραγματικότητα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com