Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ερχονται νέα μέτρα μετά τη «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ το 2014

Τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, εξαιτίας κυρίως της υστέρησης στα έσοδα, εξέλιξη που δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που συνεχίζονται στην Αθήνα, επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών.




Όπως ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, ήταν τελικά μόλις 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5%, στοιχεία που επιδεινώνουν την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς εντείνουν τις πιέσεις για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δημιουργώντας υπόβαθρο αδιεξόδου στις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του IMF τηρούν σκληρή γραμμή και αξιολογούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 2,2 δις. ευρώ, αφού με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το κλείσιμο του λογαριασμού της γενικής κυβέρνησης το πλεόνασμα διαμορφώνεται μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5%, υστέρηση που αποδίδεται κυρίως στα έσοδα.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3,914 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Εάν στην υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, δεν υπολογισθούν τα έσοδα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) ύψους 1,886 δισ. ευρώ, τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2,026 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ χθες η Ελλάδα πλήρωσε την τρίτη, και υψηλότερη μέσα στον μήνα, δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 580 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση κορυφώνεται την Παρασκευή, με την καταβολή της τελευταίας δόσης αυτού του μήνα προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ και την εξόφληση τρίμηνων εντόκων γραμματίων 1,6 δισ. ευρώ. Η Αθήνα έχει ήδη αποπληρώσει 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 6 Μαρτίου και άλλα 340 εκατ. ευρώ στις 13 Μαρτίου.

Β. Σόιμπλε - Γ. Βάιντμαν
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επανακτηθεί στο πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Μιλώντας σε πάνελ στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν περίμενε η Αθήνα να κρατήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στους εφοπλιστές. Ακόμη και μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα κρατούσε μια τέτοια υπόσχεση σημείωσε ο υπουργός. Επισήμανε ότι ο λόγος για τα προβλήματα χρέους της χώρας θα πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός πως η χώρα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της κατά το παρελθόν.

Ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν χαρακτήρισε ως αναξιόπιστη την «αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών». Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε ότι «θα ήταν ωραία εάν μπορούσαμε να δούμε περισσότερη αξιοπιστία στις ανακοινώσεις της Αθήνας», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συζητήσεις για παροχή ενός νέου πακέτου στήριξης της χώρας υποστήριξε πως «πρώτα θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

ΕΟΠΥΥ
Στο «μικροσκόπιο» των κλιμακίων των τριών θεσμών μπαίνουν σήμερα ΕΟΠΥΥ και φάρμακο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσουν για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και κυρίως για την «μαύρη τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ που προκαλεί στον Οργανισμό η ύφεση και η υστέρηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών κλάδου περίθαλψης.

Εν τω μεταξύ «βέτο» στην τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων (ύψους άνω 2 δισ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικά ρέπος παρά την εγγύηση που παρέχει με ειδική διάταξη νόμου η κυβέρνηση για την «κάλυψη» οποιασδήποτε ζημίας, θέτουν τα συνδικάτα. Η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πηγή και αν εξαντλήσει άλλες επιλογές για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εγκαταλείποντας κάθε σκέψη και σχεδιασμό για χρήση είτε των διαθεσίμων είτε των αποθεματικών των Ταμείων». «Τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των Ταμείων είναι ιερά, προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Στο Ασφαλιστικό τα έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ
Τα έσοδα που θα συγκεντρώσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω της αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη χθες, κατά την ακρόαση από την επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης των Στέργιου Πιτσιόρλα και Αντώνη Λεούση ως προτεινόμενων για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, αντίστοιχα του ΤΑΙΠΕΔ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com