Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η ασάφεια φέρνει σύγχυση

Σε... δημιουργική ασάφεια έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα της οικονομίας, όπως προκύπτει από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες και αντιφατικές δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.




Τη μια μέρα το πρωί δεν αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ, το απόγευμα προαναγγέλλεται η αύξηση, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες που όμως δεν αποσαφηνίζονται. Την άλλη μέρα, άλλος υπουργός δηλώνει ότι μάλλον θα πάμε σε ενιαίο συντελεστή, που όμως τελικά ίσως να είναι... δύο συντελεστές, αλλά δεν θα αυξηθούν σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα φάρμακα και ο τουρισμός.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλα θέματα. Από τις αποκρατικοποιήσεις έως τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επισήμως ανακοινώθηκε η... τελική νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση που περιλάμβανε και «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου-φόρου. Μετά τις αντιδράσεις... η κυβέρνηση τώρα εξετάζει να μην ισχύσει αυτή η ρύθμιση που επιβραβεύει τους κακοπληρωτές. Προχθές ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για έκτακτο φόρο στους έχοντες. Μια μέρα μετά, «πηγές» μιλούσαν για... φιλοσοφικού τύπου συζητήσεις!

Αυτό που η κυβέρνηση προκάλεσε με τις αλληλοαναιρούμενες και γενικόλογες τοποθετήσεις στελεχών της είναι να προκαλέσει σύγχυση στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παραβίασε τον βασικό κανόνα ότι η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Αυτό που τελικά μετράει δεν είναι οι προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα. Και η ασάφεια για την οικονομική και φορολογική πολιτική, που η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει, προκαλεί επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, και σε τελική ανάλυση βλάπτει και την ίδια την κυβέρνηση καθώς μπορεί να δημιουργήσει αβάσιμες προσδοκίες...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com