Με τσουχτερό κρύο θα σουβλίσουν αρνί φέτος το Πάσχα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τις -μέχρι στιγμής- προβλέψεις ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ημέρες.
Η κακοκαιρία θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της στη χώρα μας, με την ψυχρή εισβολή να κορυφώνεται σταδιακά έως τη Μεγάλη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τους μετερεωλόγους, οι προβλέψεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσουν χιόνια και σε περιοχές της Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα τις προσεχείς ημέρες, θα είναι άκρως εντυπωσιακό να δούμε χιόνι την Ανάσταση, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό της τελευταίας δεκαετίας, που θέλει το Πάσχα να έχει καλοκαιρία και θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου!
Δείτε τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη εβδομάδα - Πώς θα ψήσουμε τον οβελία
Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του τη Μεγάλη Εβδομάδα, με χειμωνιάτικο καιρό σε πολλές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει από αύριο, Κυριακή των Βαΐων, οπότε και θα έρθουν βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σε ορισμένες βόρειες περιοχές.
Τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, με την Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχές στα πεδινά και τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και πιθανόν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Ελλάδα.
Διαστήματα βελτίωσης αναμένονται Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον άστατο καιρό να παραμένει. Ενώ την Κυριακή του Πάσχα, αν δεν απομακρυνθεί το σύστημα στα ανατολικά, πιθανόν να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα στο ψήσιμο του οβελία, κυρίως στα βόρεια.
Χιόνια από το 2003
Πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα του ελληνικού καιρού θα είναι να χιονίσει μέσα στις γιορτές του Πάσχα 2015 στη χώρα μας και να εισβάλει πολικό ψύχος, ωστόσο όπως τονίζει έγκυρη σελίδα πρόγνωσης καιρού της Ελλάδας κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί τελευταία τον Απρίλιο του 2003, με χιόνια ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη.
Οι δραματικές μεταβολές στις καιρικές συνθήκες καταγράφονται και στα στατιστικά στοιχεία του φετινού χειμώνα, κάνοντας λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των ημερών βροχόπτωσης. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη, τα Ιωάννινα και το Αιγαίο οι ημέρες βροχόπτωσης κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος υπερέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%, επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση κατά την οποία «από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα διαρκώς βρέχει»...
Από τον Οκτώβριο του 2014 στα Χανιά έβρεχε τις 87 από τις 180 ημέρες, στη Λευκάδα τις 85 και στα Ιωάννινα τις 84 ημέρες.
Υψηλά τα αποθέματα νερού
Στον θετικό απολογισμό των έντονων καιρικών φαινομένων καταγράφονται τα αυξημένα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, με τον Εύηνο να έχει υπερχειλίσει. Στις επίσημες μετρήσεις οι ταμιευτήρες φαίνεται ότι διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το 1985, με εξαίρεση το 2006 που υπήρξε έτος-ρεκόρ ως προς τα αποθέματα υδάτων.
Στον αντίποδα των καλών ειδήσεων, οι Σέρρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των πλημμυρών, ενώ η Λέρος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι βροχές της προηγούμενης περιόδου προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές, όπως την κατάρρευση του περίφημου γεφυριού της Πλάκας.
Στον χώρο ευθύνης της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καταναλώνονται ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια m³ νερό. Συνεπώς, διαθέτοντας σήμερα στους ταμιευτήρες μας περίπου 1,372 δισ. m³ νερού σημαίνει ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με τις υπάρχουσες συνθήκες ακόμη και να μη βρέξει καθόλου για τα υπόλοιπα τρία χρόνια.
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα
Κυριακή των Βαΐων προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν βροχές και βαθμιαία στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Σταδιακή βελτίωση στα δυτικά από το απόγευμα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο αλλά από το απόγευμα σε σταδιακή πτώση από Βορρά προς Νότο.
Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένονται στην ανατολική χώρα νεφώσεις με βροχές, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση.
Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό του καιρού τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Την Κυριακή του Πάσχα, αν δεν απομακρυνθεί το σύστημα στα ανατολικά, πιθανόν να δημιουργηθούν τοπικά μικρά προβλήματα στο ψήσιμο του οβελία, κυρίως στα βόρεια.