Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Fitch: Πραγματικός ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα

Σήμα κινδύνου για πιθανή χρεοκοπία των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξέπεμψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζοντας τόσο την πιστοληπτική αξιολόγηση όσο και την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank σε «CCC» από «Β-».



Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fitch, η κίνηση έρχεται ως φυσική συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου σε «CCC» την περασμένη εβδομάδα (στις 27 Μαρτίου) και αποτυπώνει την επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η οποία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια και φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η υποβάθμιση, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, αντανακλά επίσης την συνεχιζόμενη πίεση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου καθώς η Fitch αναμένει ότι ότι οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της βιωσιμότητας αποτυπώνει την άποψη της Fitch ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τεσσάρων τραπεζών είναι πραγματική πιθανότητα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com