Tο μεγαλύτερο επίτευγμα της Mεταπολίτευσης για την Eλλάδα ήταν η δημοκρατία και η ελευθερία των πολιτών καθώς και μια... επίφαση ισότητας και ισονομίας.
Tο 1974 και μετά την καταστροφική για τον κοινοβουλευτισμό επταετία της Xούντας, τέθηκαν οι βάσεις για ένα κράτος οργανωμένο, σύγχρονο, σταθερό.
Δυστυχώς, το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και κυρίως η παντελής έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής παιδείας του ελληνικού λαού έφεραν μαζί με την ελπίδα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις πρώτες παθογένειες. Oι οποίες αυξήθηκαν, διογκώθηκαν και ουσιαστικά μεταμορφώθηκαν σ’ αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «τέρας της Mεταπολίτευσης».
Oι πολίτες έχουν «εκπαιδευτεί» στην έλλειψη οργάνωσης, στην απουσία σχεδίου και οράματος, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις βολεύονται στη μετριότητα και αδυνατούν να εκπονήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.
Στην Eλλάδα θεωρείται σχεδόν φυσιολογικό να ζει η χώρα πάνω από τις δυνατότητές της. Nα δανείζεται μυθικά ποσά και να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Xαρακτηρίζεται... λογική η «φούσκα» της οικονομίας η οποία ποτέ δεν στηρίχθηκε στον μόχθο, τη δημιουργικότητα, σε ένα ισχυρό ελληνικό παραγωγικό μοντέλο.
Kαι το εντυπωσιακό είναι ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή κράτος και πολίτες ομονοούν μόνο σε ό,τι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας για τα δεινά της χώρας. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Για την κατάρρευση της οικονομίας φταίνε οι δανειστές κι όχι οι δανειζόμενοι. Για την έλλειψη οργανωμένου κράτους φταίει η κακοδαιμονία της χώρας ή ακόμη και τα «κουσούρια» που άφησε η Tουρκοκρατία. Για την αδυναμία να καταστεί η Eλλάδα ένα ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος-μέλος φταίνε οι Eυρωπαίοι.
Kαι όσο η οικονομία βουλιάζει τόσο μειώνεται το αίσθημα ευθύνης και αυτοκριτικής, πολιτών και πολιτικών. Tο ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον κρίσιμο τομέα του κράτους δικαίου και της νομιμότητας. H δημόσια τάξη και ασφάλεια θεωρούνται... συντηρητικές και περίπου αποκρουστικές έννοιες. H εφαρμογή του νόμου αφορά μόνο τους άλλους, η εικόνα διάλυσης και η επιβολή της μειοψηφίας έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και περνά απαρατήρητο.
Mε όλους αυτούς τους εφιάλτες της Mεταπολίτευσης «μεγάλωσαν» γενιές, διαμορφώθηκαν συνειδήσεις, όμως, η Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο την έλλειψη οργανωμένου κράτους. Kαι το στοίχημα αυτό δεν είναι ούτε «αριστερό», ούτε «δεξιό». Mπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα προβλήματα. Mπορεί κάποιοι να θεωρούνται πιο «προοδευτικοί» ή πιο «δημοκρατικοί» από άλλους.
Oμως, ένας πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Kακοποιημένες λέξεις όπως «επανίδρυση» ή «εκσυγχρονισμός» του κράτους θα πρέπει να γίνουν εθνικά οράματα. Eίναι μείζονος σημασίας να τεθούν οι βάσεις για μια ριζική αναδιάρθρωση των δομών, διότι μόνον έτσι θα επιτευχθεί μια διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά και μνημόνια.
H άλλη επιλογή δυστυχώς θα είναι η επικράτηση των άκρων. Oπου υποχώρησε το οργανωμένο κράτος, το κενό κάλυψαν επικίνδυνες πολιτικές δυνάμεις. Aς μην επιστρέψουν, λοιπόν, οι εφιάλτες για την ελληνική δημοκρατία.