Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα και να “παγώσει” τη δική του συνεισφορά στη δόση των 7,2 δισ. ευρώ (που χρειάζεται απεγνωσμένα η Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία), καθως η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης έχει εκτροχιαστεί πλήρως και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που υποτίθεται οτι θα εμφάνιζε η Ελλάδα φέτος έχει μετατραπεί σε έλλειμμα, έως και 1,5% του ΑΕΠ !
Η προειδοποίηση έρχεται στο φως ενώ έγινε γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κρ. Λαγκάρντ όπου συζήτησαν για την ελληνική οικονομία και προφανώς για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Financial Times που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη (και πρώην υπεύθυνος για το ελληνικό Μνημόνιο) Πολ Τόμσεν φέρεται να προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του ταραχώδους Eurogroup της Ρίγας ότι η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της Αθήνας παραπέμπει σε περαιτέρω διόγκωση του δημόσιου χρέους. Για να καταστεί αυτό βιώσιμο (προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο) πρέπει είτε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει “δραστικά” μέτρα λιτότητας, είτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συναινέσουν σε “κούρεμα” του χρέους.
Το ήμισυ των 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο της εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόκειται να έρθει από το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει μία χρεοκοπία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στην συνάντηση υποστήριξαν ότι ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σαφώς στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί προς το παρόν “κόκκινο πανί” για όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αυξάνονταν και πάλι, προσθέτει το δημοσίευμα. «Αυτό θα ανάγκαζε είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε βιώσιμη τροχιά, θεωρεί το ΔΝΤ».
«Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιο του στη δόση βοήθειας, λόγω ανάλογων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα. Τελικά, το ΔΝΤ συμφώνησε, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δέχθηκαν να εξετάσουν, χωρίς να εφαρμόσουν έως τώρα, το κούρεμα των δανείων τους για να μειώσουν το ελληνικό χρέος «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022», σημειώνει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πίεζε ασφυκτικά για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και το 2012 και πείστηκε να εκταμιεύσει τη δόση που του αναλογούσε μόνο μετά την (ουδέποτε εφαρμοσθείσα) δέσμευση του Eurorogroup να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, από 176% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014. Οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοδότηση που δίνει και για να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για βοήθεια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.