Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μάχη Αντ. Σαμαρά σε πολλά μέτωπα

Να σπάσει τον κλοιό και να αναλάβει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αντ. Σαμαράς, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ότι στο εξωτερικό, όπως είναι φυσικό, περιορίζονται οι συνομιλητές, ενώ στην Ελλάδα είναι αναγκασμένος να βαδίσει αποφασιστικά, αφού τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Δημοκρατίας η έλλειψη «συμμάχων» είναι πλέον εμφανής.




Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη εξέφρασε για πρώτη φορά το παράπονό του για τη στάση των εταίρων μας λέγοντας ότι αυτοί «δεν βοήθησαν», τονίζοντας μάλιστα πως στα τέλη του 2014 «οι εταίροι δεν ήθελαν συμφωνία μαζί μου. Ανέμενα, πρόσθεσε περισσότερη βοήθεια. Αισθάνθηκα ότι δεν ήθελαν συμφωνία και γι΄ αυτό ανέβαζαν την μπάρα».

Τα όσα συνέβησαν, όμως, στις διαπραγματεύσεις του 2014 φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο και βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και αυτό έγινε ιδιαιτέρως αισθητό την Τρίτη στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ δεν συναντήθηκε με κανένα από τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Αντ. Σαμαράς παρέμεινε και χθες στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με τους Σοσιαλιστές Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα, καθώς και με τον Φιλελεύθερο Γκι Φερχόφσταντ, οι οποίοι τον είδαν και με τη θεσμική τους ιδιότητα (του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών ομάδων), όπως προφανώς θα έκαναν με τον οποιοδήποτε αρχηγό ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος.

Ο φίλος Γιούνκερ
Για να σπάσει δε το... «μπλοκ» ο πρόεδρος της ΝΔ θα ταξιδεύσει και την επόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο αξιωματούχο που συνεχίζει να τον στηρίζει, καθώς διατηρούν μια προσωπική φιλική σχέση και ενδεχομένως γιατί ο πρόεδρος της Κομισιόν αισθάνεται μια προσωπική υποχρέωση απέναντι στον κ. Σαμαρά, καθώς ήταν ο ένας εκ των δύο ηγετών του ΕΛΚ που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, όμως, στο εσωτερικό τα σχέδια του προέδρου της ΝΔ για συγκρότηση Ευρωπαϊκού Μετώπου δεν βρίσκει απήχηση. Ο Στ. Θεοδωράκης και ο Ευάγγ. Βενιζέλος αρνήθηκαν εκ των προτέρων τη συγκρότηση ενός μετώπου των φιλευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τόσο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν είτε δημοσίως (ο πρώτος) είτε μέσω διαρροών (ο δεύτερος) την πρόταση του κ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα η κίνηση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Το κλίμα είναι βαρύ και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στελέχη τόσο της καραμανλικής όσο και της μητσοτακικής πτέρυγας θέτουν ευθέως ζήτημα ηγεσίας, διαφωνούν δημοσίως για την αντιπολιτευτική του τακτική και δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να «σύρουν» -όπως λένε- τον κ. Σαμαρά σε ένα έκτακτο Συνέδριο, προκειμένου εκεί να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας του κόμματος.

Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν τον Κ. Καραμανλή να στηρίζει -έστω και παρασκηνιακά- αυτές τις κινήσεις, καθώς διαφωνεί με την αντιπολιτευτική τακτική του Αντ. Σαμαρά, γεγονός που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας τη Δευτέρα το βράδυ πως διατηρεί μια προσωπική σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με τον πρώην πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με μια ΝΔ χωρίς τον Αντ. Σαμαρά, αλλά υπό την «επίβλεψη» του κ. Καραμανλή θα μπορούσε να υπάρξει μια προοπτική συνεννόησης.

Βέβαια, όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα φάση αυτές οι κινήσεις βλάπτουν, καθώς η χώρα κινείται σε τεντωμένο σχοινί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί μέγα πολιτικό λάθος να επικρατήσει σ' αυτή τη φάση η εσωστρέφει στη ΝΔ.

Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

Για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Κ. Καραμανλής στις εσωκομματικές εξελίξεις, μίλησε πρόσφατα τόσο η Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί πως ο Καραμανλής μπορεί να ανοίξει τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία, όσο και ο Ν. Δένδιας, που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και εμφανίζεται ως η αιχμή του δόρατος των καραμανλικών απέναντι στη σημερινή ηγεσία του κόμματος. «Ο Κώστας Καραμανλής», τόνισε την Τρίτη ο πρώην υπουργός «εξ ονόματος, εκ πρακτικής και ιδιοσυγκρασίας είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της σημερινής μας πραγματικότητας.

Είναι κεφάλαιο για την παράταξη και εν δυνάμει κεφάλαιο για την πατρίδα. Εχει αποδείξει βαθύτατο ήθος, ήταν και είναι πάντα παρών στη Βουλή, στηρίζει κάθε προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορώ να διανοηθώ τη ΝΔ χωρίς την παρουσία του». Ο κ. Δένδιας άφησε ταυτόχρονα σαφέστατες προσωπικές αιχμές κατά του Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος είναι θυμωμένος με εμάς» και πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει ξανά τη λαϊκή αποδοχή, αποκλειστικά με απαίτηση δικαίωσης».

Αυτό που έκανα, πρόσθεσε, «όπως και η πλειοψηφία όσων έχουν τοποθετηθεί, είναι να πω ότι η ΝΔ χρειάζεται αλλαγή φυσιογνωμίας, μια εσωτερική συζήτηση στο κόμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα και δεν θα είναι μειωτικό για τον πρόεδρο της ΝΔ να γίνει κάτι τέτοιο».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com