Η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 δις ευρώ και η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην κοινωνία και το κράτος, ανεξάρτητου εκείνου των δανειστών, είναι οι δυο βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την ενεργοποίηση και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, είπε μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το παράλληλο αυτό πρόγραμμα, δεν θα αποσκοπεί μόνο στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των θεσμών της δημοκρατίας όπως επίσης και στην υπέρβαση της κρίσης εκπροσώπησης. Στην προσπάθεια αυτή θα διαμορφωθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές αριστεράς και δεξιάς, αλλά και τα πεδία συγκλίσεων.
«Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις (κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του αναπτυξιακού νόμου), σε ξένες επενδύσεις και στο ΕΣΠΑ. Σημαντικό ρόλο όμως θα έχουν και κοινωνικές προσπάθειες, όπως εκείνες των αγροτών και των νέων επιστημόνων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Στόχος είναι η επανένταξη όσων έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. «Τα τωρινά επίπεδα της ανεργίας, μόνο σε περίοδο πολέμου παρατηρούνται» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στους «αμέσως επόμενους σημαντικούς σταθμούς», που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που θα υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τη μείωση του κόστους δανεισμού, και την επιστροφή μέρους των καταθέσεων που έχουν αποσυρθεί.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να οδηγήσει στην άρση των τραπεζικών περιορισμών στις αρχές του 2016, ενώ ο δανεισμός με λογικό επιτόκιο έως αρχές του 2017 αποτελεί λογικό στόχο.
«Απαιτείτα σύγκρουση με τις παθογένειες και τα συμφέροντα, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας, το κύρος και την αξιοπιστία της» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.