Με τον πλέον ηχηρό τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και ουσιαστικά «δείχνει» τους ενόχους της οπισθοδρόμησης των βασικών δεικτών.
Η εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος για μια νέα κρίση στη χώρα, πριν καν σκεφτούμε κατ’ ελάχιστον ότι βγήκαμε από την πρώτη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται σε τεντωμένο σκοινί.
Αλλά ακόμη πιο σοκαριστική είναι η πρόβλεψη για ύφεση 5,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, όταν πριν από ένα χρόνο όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η οικονομία περνά σε φάση ανάπτυξης και μάλιστα διατηρήσιμης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι η καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, απόφαση για το δημοψήφισμα. Η... επίφαση δημοκρατίας ήταν αυτή που έφερε τεράστια αναταραχή στην οικονομία και οδήγησε στα capital controls. Ο συνδυασμός με την πολύμηνη αποτυχημένη διαπραγμάτευση επανέφερε τα σύννεφα στην οικονομία, η κατανάλωση «βούλιαξε», η επενδυτική δραστηριότητα «πάγωσε», οι τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Υπολογίζεται ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί «κόστισαν» στην οικονομία πάνω από 2% του ΑΕΠ στην ανάπτυξη.
Ο δεύτερος λόγος είναι η φοροεπιδρομή που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί στο τέλος του έτους. Οι προβλέψεις για φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν από τους πολίτες είναι ένας παράγοντας που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι απορίας άξιον πώς και το ΔΝΤ και η κυβέρνηση προβλέπουν ύφεση μόλις 1,3% του ΑΕΠ για το 2016. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς ότι δύσκολα θα μπορέσουν να εισπραχθούν όλοι αυτοί οι φόροι.
Τα στοιχεία του ΔΝΤ αναδεικνύουν κι ένα πολύ βασικό θέμα, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. Οτι το μείζον για την ελληνική οικονομία, στην παρούσα φάση, δεν είναι το χρέος. Είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας. Μόνον έτσι θα μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από το «σπιράλ θανάτου» που έχει εισέλθει.
Είναι η ώρα να το αντιληφθούν οι οικονομικοί παράγοντες, πριν να είναι αργά και επισυμβεί το μοιραίο.