Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Είναι η λύση για τη φοροδιαφυγή;

Οι προθέσεις καλές. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους, όπου θα δηλώνεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.



Ακόμη και τα λεφτά στο στρώμα ή στις θυρίδες, ακόμη και τα κοσμήματα ή οι πίνακες ζωγραφικής κάποιας αξίας.

Το κράτος οφείλει να γνωρίζει ποια είναι η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, ώστε να λαμβάνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Διότι δεν μπορεί κάποιος να κρύβει 100 χιλιάδες στο στρώμα, να έχει κοσμήματα αξίας 200 χιλ. ευρώ και παράλληλα να μην πληρώνει τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν μπορεί τα μονίμως υποζύγια του συστήματος να επιβαρύνονται και για τους κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν τσαμπατζήδες.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να αφυπνίσει τη φορολογική συνείδηση των Ελλήνων και δεν πρόκειται να λύση τα μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής. Ενώ θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα ή ένα «κυνηγητό» επί δικαίων και αδίκων, το οποίο δεν θα βγάλει πουθενά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το νέο πόθεν έσχες, και εν συνεχεία από το περιουσιολόγιο είναι πολλά. Τι θα γίνει αν δεν δηλωθούν π.χ. τα... δαχτυλίδια της γιαγιάς; Πώς θα ελεγχθούν τα χρήματα στο στρώμα, αν αυτά ξοδεύονται σταδιακά; Ποιος θα πάει να... αυτοκαταγγελθεί γνωρίζοντας ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι ιδιαίτερα ικανό στο να πραγματοποιεί ελέγχους;

Αραγε, το ΣΔΟΕ ή άλλος φορέας, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί «εφόδους» στα σπίτια και να πιάνει τους φοροφυγάδες ή να κάνει κατασχέσεις;

Εκτός κι αν η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο «μπαμπούλας» των κατασχέσεων, ο φόβος των σκληρών μέτρων θα κινητοποιήσει τον κόσμο και θα τρέξει να δηλώσει τα πάντα. Αυτό, βεβαίως προϋποθέτει την εφαρμογή των νόμων, κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

Ελπίζουμε να μην πρόκειται για ακόμη μια επικοινωνιακή διαχείριση ενός ζητήματος που καίει την οικονομία. Δεκάδες δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Πάνω από 80 δισ. είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν να εισπραχθούν, καθώς δεν αφορούν μη έχοντες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com