Κάθε είδους δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση όπως ιατρικά έξοδα και νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει από το επόμενο έτος να πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Αυτό θα προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών.
Επίσης ανέφερε ότι από το 2016 το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ωστόσο όπως είπε ακόμη δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το αφορολόγητο όριο θα κατοχυρώνεται με δαπάνες ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος ή με κάποιο άλλο ποσοστό.
Ακόμη εξετάζεται για τους επιτηδευματίες οποιαδήποτε δαπάνη δηλώνουν ως επαγγελματικά έξοδα και αυτή να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι με νέα διάταξη θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
Τέλος, να σημειωθεί πως στη σημερινή διαπραγμάτευση συμφωνήθηκαν και τα υπόλοιπα φορολογικά προαπαιτούμενα που θα ενσωματωθούν με διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο των επόμενων ημερών τα εξής:
- το νομικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για την απάτη ΦΠΑ με τριγωνικές συναλλαγές
- η καταγραφή όλων των αποθηκών καυσίμων.