Ανοίγει η αυλαία για την έναρξη του περιουσιολόγιου που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
Μέσα στο 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «δήλωση περιουσίας» όπου θα αναφέρουν αναλυτικά την κινητή και ακίνητη περιουσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για να συνταχθεί το περιουσιολόγιο. Έτσι, θα μπορεί η εφορία να έχει ανά πάσα στιγμή στις οθόνες της το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε φορολογούμενου.
Η σχετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα προβλέπει ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλωθεί από τους φορολογούμενους θα δεσμεύεται αυτόματα από το Δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Σε περίπτωση που εντοπισθεί «μαύρο χρήμα» τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσης αξίας με το αποκρυφθέν περιουσιακό στοιχείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου. Στη νέα δήλωση «πόθεν έσχες» θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να αναγράφει τα πάσης φύσεως ακίνητα και οχήματα, καταθέσεις, θυρίδες, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες μέχρι και άλογα ιπποδρομιών, καθώς και κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας που έχει στο σπίτι του όπως πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμους λίθους, κοσμήματα κ.ά., εφόσον έχουν ασφαλισθεί. Εκτός δήλωσης θα είναι «τα μετρητά στο στρώμα» εκτός κι αν κατατεθούν στην τράπεζα, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα και τυχόν θυρίδες θα αναγράφεται μόνο ο αριθμός του λογαριασμού και όχι το περιεχόμενο.
Πολλά περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου όπως τα ακίνητα ή τα οχήματα θα είναι προσυμπληρωμένα, καθώς η συλλογή των στοιχείων θα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και απλά ο φορολογούμενος θα έχει την υποχρέωση είτε να συμπληρώσει τυχόν κενά ή και να τροποποιήσει και να διορθώσει στοιχεία που δεν απεικονίζονται ορθά στη δήλωση. Η νέα ηλεκτρονική δήλωση θα υποβάλλεται κάθε χρόνο μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αφορά το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ειδικά για το 2016 η δήλωση σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα υποβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Πόθεν έσχες
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό και οι συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το θέμα των μετρητών στο στρώμα σε αντίθεση με την απόφαση Τσακαλώτου για δήλωση ποσών άνω των 15.000 ευρώ στο πόθεν έσχες, το περιουσιολόγιο δεν θα προβλέπει τη δήλωσή τους, αλλά για να δηλωθούν και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει προηγουμένως να έχουν κατατεθεί σε τράπεζα. Επίσης δεν θα δηλωθούν τραπεζικά υπόλοιπα και περιεχόμενο θυρίδων, αλλά μόνο οι αριθμοί τους, καθώς η εφορία έχει το, μηχανισμό και το νομικό οπλοστάσιο, εφόσον χρειασθεί, να γνωρίζει τόσο το ύψος του ποσού στον λογαριασμό όσο και το περιεχόμενο των θυρίδων.
Για τα κινητά αντικείμενα αξίας, όπως είναι τα κοσμήματα ή τα έργα τέχνης θα δηλώνονται μόνον αυτά που είναι ασφαλισμένα και μάλιστα με την αξία που προβλέπεται στο σχετικό ασφαλιστήριο. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος πίνακας ζωγραφικής θα πρέπει να τον δηλώσεις. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το περιουσιολόγιο που συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέα και λεπτομερή στοιχεία όπως, για παράδειγμα, με τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογούμενου θα αποτελέσει το υπερόπλο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Αύξηση στα φορολογικά έσοδα
Περισσότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αλλά και σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο όμως, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 568 εκατ. ευρώ αλλά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού υπάρχει υστέρηση 5% σε επίπεδο μήνα και 10,28% σε επίπεδο ενδεκαμήνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των εσόδων τον Νοέμβριο.