Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τα μυστικά σχέδια για το ελληνικό χρέος

Γενναίες παρεμβάσεις με ετεροχρονισμό των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους στις κρίσιμες και φορτωμένες από πλευράς πληρωμών χρονιές από το 2023 έως το 2043, σύνδεση αυτών με ρήτρες ΑΕΠ, δεκαετή επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων και αλλαγές στα επιτόκια περιλαμβάνουν τα μυστικά σχέδια που επεξεργάζονται εδώ και μήνες οι τεχνοκράτες της Ευρώπης ενόψει της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



Χθες, και ενώ στην Αθήνα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης το οποίο αποκάλυψε η Wall Street Journal περιγράφει το μενού των επιλογών για το ελληνικό χρέος το οποίο επεξεργάζονται τεχνοκράτες από τον Αύγουστο, όχι πάντως σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking­Group. Σύμφωνα με το εννεασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2015, τα μέτρα με τα οποία θα μειωθεί η καθαρή παρούσα αξία του χρέους κατά 52,5%, χωρίς να υπάρξει «κούρεμα» στην ονομαστική του αξία, αφού αυτό δεν το συζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφορούν:

Την κεντρική υπόθεση εργασίας ότι οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να διασφαλίζονται τα κριτήρια βιωσιμότητας που θέτει κυρίως το ΔΝΤ.

Το διάστημα μεταξύ 2023 και 2043 είναι το πιο προβληματικό, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνουν το 15% ετησίως.

Εκείνα τα χρόνια οι αποπληρωμές χρέους θα μπορούσαν να συνδεθούν με ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στις αποπληρωμές της, πληρώνοντας λιγότερα εάν το ΑΕΠ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα και περισσότερα εάν το ΑΕΠ αποδειχθεί μεγαλύτερο. Ειδικότερα, εξετάζεται το σενάριο να «κλειδώνουν» οι ετήσιες, προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 ? 2033 και στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2034 έως το 2044. Ό,τι χρέος απομένει να αποπληρωθεί από αυτή τη διευθέτηση θα σπάει σε ισόποσες δόσεις και θα αποπληρώνεται μετά το 2044.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων να επεκταθεί για άλλα δέκα χρόνια από το 2022 και μετά, αλλά και να μετατραπεί σε σταθερό το επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 2% για την περίοδο 2023 ? 2033. Ό,τι απομένει από τη διευθέτηση αυτή προς αποπληρωμή θα αποπληρωθεί σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά.

Στο έγγραφο αποτυπώνεται ο προβληματισμός για το κατά πόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν της δοθούν χωρίς όρους τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Προβληματισμός
Ωστόσο υπάρχει παράλληλος προβληματισμός και για το εάν η ύπαρξη πολύ αυστηρών όρων τελικά υπονομεύσει την όλη λύση, εκτίμηση που συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα και έτσι θεωρείται πιθανότερο ένα μεγάλο μέρος των μέτρων να δοθεί εκ των προτέρων, αλλά ένα άλλο μέρος να συνδεθεί με την εποπτεία για το εάν η Ελλάδα πειθαρχεί δημοσιονομικά και ακολουθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα επόμενα χρόνια.

Αν και το συγκεκριμένο έγγραφο εργασίας είχε συνταχθεί πριν από τέσσερις μήνες και απαιτείται επικαιροποίηση αφού έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι σχετικά με τις προβλέψεις για την ύφεση αλλά και την έκβαση που τελικά είχε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες λύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης στη μεγάλη διαπραγμάτευση που επίκειται για την αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com