Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Ελάχιστο όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος

Mεσοσταθμική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) κατά 8,1% στις σχετικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που για τα νοικοκυριά μεταφράζεται σε μία ανεπαίσθητη μείωση 1,43 ευρώ/1.000 Kwh ή 5,4% αλλά για τις βιομηχανίες σε αύξηση 8,1% στην Υψηλή Τάση και 7,4% στους «μεγάλους» της Μέσης Τάσης ανακοίνωσε η ΡΑΕ.



Ταυτόχρονα η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε μειώσεις στις χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς για τις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών εκτός από τις επιχειρήσεις στη Χαμηλή Τάση και άφησε αμετάβλητες τις χρεώσεις του δικτύου διανομής, με μόνη μείωση στους πελάτες της Μέσης Τάσης.

Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από 1/1/ 2016.

Η απόφαση της ΡΑΕ για τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ελήφθη μετά τη δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για τη διάθεση του 60% από τα αναμενόμενα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων του 2016 στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Τo ποσό αυτό εκτιμάται στα 175 εκατ. ευρώ και για να διατεθεί θα χρειαστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού ο ισχύων νόμος δεν προβλέπει τη διάθεση των δικαιωμάτων στον Λογαριασμό πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015.

Αναλυτικότερα, το ΕΤΜΕΑΡ στα αγροτικά τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης μειώνεται κατά 6,1%, στους λοιπούς καταναλωτές στη ΧΤ κατά 8,7%, στα αγροτικά της Μέσης Τάσης κατά 6,6%, στους λοιπούς πελάτες της ΜΤ κατά 20,8%, ενώ στους «μεγάλους» της ΜΤ με κατανάλωση άνω των 13 Gwh αυξάνεται κατά 7,4%.

Οσον αφορά στη Διανομή, οι σχετικές χρεώσεις παραμένουν αμετάβλητες για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τους πελάτες ΜΤ, για τους οποίους η χρέωση μειώνεται κατά 3,3%.

Τέλος, από τις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ), η Χρέωση Ισχύος μειώνεται κατά 7,49% στην Υψηλή Τάση και κατά 3,36% στη ΜΤ. Για τους οικιακούς καταναλωτές η μείωση φθάνει στο 12,50% στη Χρέωση Ισχύος και στο 3,91% στη Χρέωση Ενέργειας. Στους πολύτεκνους και στα νοικοκυριά του Κοινωνικού Τιμολογίου μειώνεται μόνον η Χρέωση Ενέργειας κατά 3,83%. Για όλους τους υπόλοιπους πελάτες στη Χαμηλή Τάση αυξάνονται κατά 5,77% η Χρέωση Ισχύος και κατά 7,71% η Χρέωση Ενέργειας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com