Πιστοί στο... σπιτικό φαγητό και το οικογενειακό τραπέζι φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες, αφού ποσοστό 72,3% προετοιμάζει το φαγητό στο σπίτι πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα και το 66,88% γευματίζει στο σπίτι με κάποιο μέλος της οικογένειας.
Λιγότεροι από τους μισούς (46,39%) δηλώνουν ότι τρώνε εκτός σπιτιού μία έως τέσσερις φορές τον μήνα με συντροφιά και το 21,63% τρώνε εκτός σπιτιού με παρέα, μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, «πρωταγωνιστές» στις διατροφικές επιλογές των Ελλήνων παραμένουν το ελαιόλαδο (73,24%) και η φέτα (62%). Ωστόσο, ποσοστό 41,5% χρήζει παρέμβασης για διόρθωση των επιλογών του, ενώ το 28,7% κάνει σωστές διατροφικές επιλογές.
2.012 άτομα
Τα στοιχεία για τη διατροφική ταυτότητα των ενηλίκων στην Ελλάδα προκύπτουν από έρευνα της ΑΚΟΣ (μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας). Στην έρευνα συμμετείχαν 2.012 άτομα (56,04% γυναίκες & 43,96% άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 40,23 έτη. Από αυτούς, 28,9% δήλωσαν καπνιστές, 36,7% πρώην καπνιστές, 33,7% μη καπνιστές. Επίσης, 63,7% δήλωσαν υγιείς και 36,3% δήλωσαν μία ασθένεια όπως: διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυτοάνοσο, νόσο Crohn, ελκώδη κολλίτιδα, νεφροπάθεια, καρκίνο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των ερωτηθέντων είχε ορθή αντίληψη για την εικόνα του σώματός του. Σε αυτούς που είχαν λάθος εικόνα, το 32,2% των υπέρβαρων ανδρών έτεινε να θεωρεί φυσιολογικό το βάρος του, σε αντίθεση με το 50% των γυναικών χαμηλού βάρους που θεωρούσαν ότι ήταν υπέρβαρες.
Το 53% των ερωτηθέντων παραλείπει το πρωινό και το δεκατιανό. Μόνο τέσσερις στους δέκα λαμβάνουν κανονική ποσότητα πρωινού. Κύριο γεύμα είναι το μεσημεριανό (80%) και ακολουθεί το βραδινό (54%).
Διατροφή - δίαιτα
Το 67,23% δήλωσε ότι δεν βρίσκεται την περίοδο που συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο σε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα - δίαιτα, ενώ το 32,77% ακολουθούσε κάποια διατροφή - δίαιτα για απώλεια βάρους ή λόγω ασθένειας. Όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές: το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις τους (73,24%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταναλώνουν φέτα (62%) και κίτρινα τυριά (54%) με πλήρη λιπαρά, αλλά επιλέγουν γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών. Επίσης, 80% και 93%, αντίστοιχα, δήλωσε ότι δεν λαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών ή πρωτεϊνούχα σκευάσματα.