Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

«Πόλεμος» κατά της ανεργίας με τη δημιουργία... developers

Για να μειώσει μία χώρα την ανεργία, η σύνηθης πρακτική είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπάρχουν, όμως, και κλάδοι, ακόμη και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, όπου η προσφορά είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση.



Μεταξύ αυτών, είναι οι προγραμματιστές που ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών, τους αποκαλούμενους και developers, για τους οποίους η ζήτηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες για τέτοιου είδους επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθοί σε ελληνικές επιχειρήσεις για developers ακόμη και χωρίς καμία προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ, ενώ, φυσικά, κινούνται σε υψηλότερα ποσά ανάλογα με την εμπειρία. Το πρόβλημα, βέβαια, που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, είτε δραστηριοποιούνται αμιγώς στον κλάδο της πληροφορικής είτε όχι, είναι πως οι developers που έχουν, δελεάζονται πολύ συχνά από ευρωπαϊκές εταιρείες που προσφέρουν πολύ καλύτερα «πακέτα» και, φυσικά, προσφέρουν και τη δυνατότητα να φύγεις από την Ελλάδα, έχοντας εξασφαλισμένη εργασία σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στο πεδίο της πληροφορικής είναι διεθνές, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι έχουμε σήμερα 350.000 κενές θέσεις για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες (e-skills) στην Ευρώπη. Αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.000 το 2020. Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και εκτός Ευρώπης σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις προγραμματιστών θα είναι 1,2 εκατ. το 2020, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Καναδάς, η Αυστραλία, ακόμη και η Ινδία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, ενώ το 2012 σε μία αγγελία για θέση προγραμματιστή μία εταιρεία λάμβανε περίπου 90 βιογραφικά, το 2016 λαμβάνει μόλις 26, ενώ οι αγγελίες για προγραμματιστές έχουν περισσότερο από διπλασιαστεί.

Πρωτοβουλία
Προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει και να καταπολεμηθεί η ανεργία στη χώρα μας, πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η «Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα» (www.afdemp.org), μία εθελοντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη δημιουργία 500.000 προγραμματιστών στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο στόχος αυτό θα επιτευχθεί με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση υποψηφίων σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας σε θέσεις προγραμματιστών.

Στην πρωτοβουλία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης των μηχανικών πληροφορικής (CEPIS), Βύρων Νικολαϊδης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γιώργος Δουκίδης, Διομήδης Σπινέλλης, Κατερίνα Πραματάρη, Πάνος Λουρίδας), ο προέδρος της HePIS (σ.σ. η ελληνική ένωση μηχανικών πληροφορικής) Νίκος Φαλδαμής και στελέχη από 40 σημαντικές εταιρείες και επιχειρηματικούς φορείς.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η HEPIS και το Alba, την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα μπορούσε να «δημιουργήσει» 500.000 προγραμματιστές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα μας και στην Ευρώπη και να δοθεί έτσι μία σημαντική διέξοδος στους άνεργους νέους.

Η πρώτη δράση της Συμμαχίας, θα είναι η πραγματοποίηση του 1ου Coding Bootcamp για Επαγγελματίες. Αυτό θα εκπαιδεύσει εντατικά τους πρώτους 40 συμμετέχοντες στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Το 1ο Coding Bootcamp θα διεξαχθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη CEPIS και τη HePIS και μέσα από μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση 12+2 εβδομάδων (Σεπτέμβριος ? Δεκέμβριος 2016) οι συμμετέχοντες (κυρίως άτομα με υπόβαθρο θετικών επιστημών) θα εκπαιδευτούν στον προγραμματισμό και θα προσληφθούν άμεσα από εταιρίες-χορηγούς του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης επαγγελματιών προγραμματιστών, Coding Bootcamps, λειτουργούν με επιτυχία όχι μόνο στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία) αλλά και στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Εσθονία, Ρουμανία, Σερβία).

Στόχος της Συμμαχίας είναι η πρακτική αυτή να επεκταθεί και το παράδειγμα να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι φορείς για να επιτευχθεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα προς την υλοποίηση του οράματος των 500.000 θέσεων εργασίας.

500.000 νέοι προγραμματιστές

Η Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα έχει ως στόχο να δημιουργήσει 500.000 νέους προγραμματιστές στην Ελλάδα με την προσπάθεια να ξεκινά άμεσα και να έχει την υποστήριξη αρκετών επιχειρήσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί για άμεση πρόσληψη των πρώτων 40 «αποφοίτων» του Bootcamp που θα διοργανώσει το φθινόπωρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 
website counter
friend finderplentyoffish.com