Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Την «καρδιά» των smartphones αγοράζει η Softbank

Ο χορός των μεγάλων εξαγορών στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών δείχνει έτοιμος να συνεχιστεί, καθώς η ιαπωνική Softbank ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία της να εξαγοράσει τη βρετανική ARM έναντι του ποσού των 24,3 δισ. στερλινών (32 δισ. δολάρια).



Το ποσό ενδεχομένως να φαντάζει εξαιρετικά υψηλό για μία εταιρεία που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό με τη Softbank, μάλιστα, να προσφέρει 1,7 λίρες ανά μετοχή, δηλαδή 43% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή. Όμως, η ARM είναι από τους πλέον σημαντικούς «παίκτες», καθώς στην αρχιτεκτονική της βασίζονται οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως από smartphones και tablets μέχρι routers και τηλεοράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πελάτες της ARM περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Apple, η Samsung και η Qualcomm, ενώ εκτιμάται ότι το 2015 διετέθηκαν πάνω από 15 δισ. επεξεργαστές που βασίζονται σε αρχιτεκτονικές και σχέδια της βρετανικής εταιρείας.
Η Softbank ανακοίνωσε ότι θέλει η ARM να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, ενώ σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της στη Βρετανία, το οποίο αριθμεί περίπου 4.000 εργαζόμενους. Οι πρώτες σκέψεις για την κίνηση αυτή είχαν γίνει πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο πάντως δύσκολα θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην ARM, δεδομένου ότι μόλις το 1% των εσόδων της προέρχεται από τη βρετανική αγορά.
Η εξαγορά, εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη που εμπλέκει ευρωπαϊκή εταιρεία ψηφιακών τεχνολογιών και θα δώσει στη Softbank τη δυνατότητα να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών τεχνολογιών. Κάτι που αποτελεί και τον στόχο του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Softbank, του Μασαγιόσι Σον, ο οποίος είναι, αυτή τη στιγμή, ένας από τους ισχυρότερους Ιάπωνες επιχειρηματίες. Σημειωτέον πως η Softbank δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στο χώρο της πληροφορικής και του Διαδικτύου, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sprint, ενός εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία της κόστισε 20 δισ. δολάρια.
Το πρόβλημα για τη Softbank είναι πως η εξαγορά αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού της, ο οποίος ανέρχεται στα 105 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σον θεωρείται από τους επιχειρηματίες που αρέσκονται να κάνουν τολμηρές κινήσεις και τις περισσότερες φορές το ρίσκο που έχει πάρει έχει αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com