Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολες εποχές, και για την οικονομία και για την πολιτική. Οπως λέει και ο λαός «ο τραχανάς είναι απλωμένος» και όλα τα θέματα έχουν πέσει στο τραπέζι.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι δυσκολίες συνεννόησης είναι εμφανείς και θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις, πιέσεις, εκβιασμοί. Η πρώτη εμπλοκή για τη στελέχωση του Υπερ-ταμείου και για τα ανολοκλήρωτα προαπαιτούμενα δείχνουν ότι η χώρα θα ζήσει ακόμη μια σύγκρουση με τους δανειστές, ελπίζουμε χωρίς να οδηγήσουν σε «δράματα» ή νέα επώδυνα μέτρα.
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας η κατάσταση είναι χειρότερη. Τα νοικοκυριά έχουν εξαντληθεί και δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους, τα έσοδα δεν κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν αποκλείεται ο χρόνος να κλείσει με «τρύπα» κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το κυριότερο: Η έλλειψη εμπιστοσύνης και οικονομικής ασφάλειας που επιδεινώνει το κλίμα απαισιοδοξίας δεν προοιωνίζεται καλύτερες ημέρες...
Στο μέτωπο της πολιτικής η κυριαρχία της είδησης για τις τηλεοπτικές άδειες, παίρνει νέα τροπή. Από τους πανηγυρισμούς για το υψηλό τίμημα και τη διαφάνεια της δημοπράτησης, στον σκεπτικισμό για το αν οι νέοι καναλάρχες μπορούν και θα δώσουν το τίμημα, αλλά και αν στα κανάλια που δεν έχουν άδεια θα πέσει «μαύρο».
Δεν αποκλείεται δε όλη αυτή η υπόθεση και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τη διαφάνεια στη συγκεκριμένη αγορά να γυρίσει μπούμερανγκ, ουσιαστικό και επικοινωνιακό, με απρόβλεπτες πολιτικές διαστάσεις.
Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα έχουν πολλούς κρίσιμους σταθμούς, με πρώτο την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και όσα δεσμευτεί για το μέλλον. Ομως, ο βασικότερος σταθμός είναι η κατάσταση της οικονομίας, η πορεία των εσόδων και αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για εκτροχιασμό που θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη».
Μακάρι να υπάρξει μια επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς να επανέλθουν τα εφιαλτικά σενάρια για την Ελλάδα.