Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Στηρίζουμε την Ελλάδα

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν με συνέπεια την Ελλάδα στα χρόνια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα και αποφεύχθηκε η κρίση στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Μπεν Ρόουντς, στην τελευταία του δημοσιογραφική διάσκεψη πριν εγκαταλείψει αύριο το μεσημέρι το γραφείο του στο Λευκό Οίκο.




Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, είπε πως οι ΗΠΑ ήταν υποστηρικτικές απέναντι στην Ελλάδα. Όπως είπε «συχνά ήρθαμε σε σύγκρουση με κάποιους από τους σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι συμβουλεύαμε για μια προσέγγιση λιγότερο τιμωρητική, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Σε τελική ανάλυση όμως, δεν επρόκειτο για δική μας απόφαση. Υπήρχαν σε εξέλιξη -πρωτίστως- οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους και ο ρόλος ο δικός μας ήταν υποστηρικτικός».

Ο Μπεν Ρόουντς τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να δει κάποια στιγμή την επίλυση των διαφορών της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι για την περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου που έχουν υποφέρει, η προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και μείωσης των συνεπειών και του πόνου που προκαλεί η λιτότητα. «Αυτή δεν ήταν πάντα η προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη την ευκαιρία να επιδιώξει την ανάκαμψη.

Όταν ο πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα συζήτησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτή ούτως η άλλως θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Ελλάδα».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com