Στην απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών προχώρησε ο Αρειος Πάγος.
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, με έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας.
Το τουρκικό υπουργείο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες και ότι δεν συμβάλει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά.
Η ανακοίνωση της απόφασης
Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος είπε «όχι» στην εκδοση για όλους τους Τούρκους Αξιωματικού, απορρίπτοντας τις εφεσεις που είχε ασκήσει η εισαγγελία εφετών.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου ειναι οριστικές και δεν χωρούν άλλου ένδικου μέσου. Οι εξι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ηταν ομόφωνες και οι δύο κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της μιας σύνθεσης του Αρείου Πάγου: «Η πιθανότητα με βάση όσα αναφέρονται ακυρώσεως της περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικηματων που τους αποδίδονται, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Και οι οκτώ είναι πλέον ελεύθεροι και δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία.
Την απόφαση του δικαστηρίου θα σεβαστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως έχει δηλώσει. Ο Στ. Κοντονής, αν και μπορεί να αλλάξει την απόφαση, έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου.
Πλέον, η Αθήνα αναμένει τις αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων που θεωρείται δεδομένο ότι θα εντείνουν την πίεσή τους σε μια σειρά από θέματα ενώ δεν αποκλείεται και μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο.
Η ιστορία
Η κρίση των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τη Δευτέρα, ωστόσο, λόγο ασθένειας μιας αρεοπαγίτου του ενός τμήματος αλλά, επίσης, και εξαιτίας του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις των άλλων δύο, η έκδοση των αποφάσεων αναβλήθηκε για σήμερα.
Για το ζήτημα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις, αποφαινόμενο τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι.
Εν συνεχεία, ασκήθηκαν εφέσεις τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα όσο και από τους ίδιους τους αξιωματικούς με αποτέλεσμα το ζήτημα να φτάσει στον Άρειο Πάγο.
Τι δήλωσαν οι συνήγοροι
Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
Χρίστος Μυλωνόπουλος
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Όμηρος Ζέλιος
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Οργή στην Αγκυρα
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Tο σάιτ Haberturk αναφέρει ότι πρόκειται για «απόφαση-σοκ» και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν εκδίδει τους 8 πρακξικοπηματίες. Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν»
«H Ελλάδα δεν επιστρέφει τους φυγάδες στρατιωτικούς του πραξικοπήματος» λέει η Milliyet ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος της Hurriyet.
Για απόφαση - σκάνδαλο κάνει λόγο η Sabah απειλώντας ότι θα δημιουργηθεί μια διαφορετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Πριν την απόφαση η γαλλική Le Soir έγραφε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.