Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Έρχεται κι άλλη εγκύκλιος για νόμο Κατρούγκαλου

Την αναγκαιότητα έκδοσης και ..νέας εγκυκλίου αποφάσισε την ώρα που απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος! 
Ακούγοντας την κ. Εύη  Χριστοφιλοπουλου να ρωτάει διευκρινίσεις για συνταξιούχους αγρότες και μη αγρότες ο υφυπουργός είπε επί λέξει: "Ίσως να χρειαστεί να ξαναεκδώσω και εγκύκλιο. Δεν το αποκλείω. Θα το κάνω μάλλον. Να το πω με βεβαιότητα. Ας μην αφήνω εικασία. Θα το κάνω. Θα το κάνω διότι αντιλαμβάνομαι ότι είναι δυσχερή θέματα και πρέπει να τα εξηγούμε καλύτερα". 
Το ερώτημα που έκανε τον υπουργό να αποφασίσει επί τόπου την έκδοση και νέας εγκυκλίου για το ίδιο θέμα ήταν το εξής:  Ένας συνταξιούχος ο οποίος δεν είναι αγρότης και υπάγεται σε άλλο ταμείο που έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, θα τύχει της ευνοϊκής ρύθμισης μην ισχύει η περικοπή ως το 2025 ή αυτό αφορά μόνο τους πρώην αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν τότε από τον ΟΓΑ, σήμερα από τον ΕΦΚΑ; Και αυτό αφορά  τους αγρότες που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2016; 

Μάλιστα ο κ. Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι ακόμα υπάρχουν κενά και απορίες ως προς την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου λέγοντας ότι έχει απαντήσει τέσσερις φορές στα θέματα αυτά σε επίκαιρες ερωτήσεις που έρχονται και ξαναέρχονται στην Βουλή.

Όπως είπε όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 12-5-2016 κι έχουν αγροτική γη ή κτηνοτροφική δραστηριότητα δεν έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη, επειδή θα έχουν εισόδημα από την αγροτική καλλιέργεια, ούτε εισφορά επί αυτής της παραγωγής. Όλοι οι αγρότες οι οποίοι θα συνταξιοδοτούνται μέχρι 31-12-2024, επίσης, δεν θα έχουν καμία μείωση στις συντάξεις ούτε εισφορές επί των εισοδημάτων που θα πραγματοποιούν από τη δραστηριότητα αυτή. 

Από άλλα ταμεία ασφαλιζόμενοι που θα παίρνουν σύνταξη από τις 13-5-2016 και μετά, θα έχουν την υποχρέωση καταβολής εισφορών και θα έχουν περικοπή στη σύνταξη, αν έχουν εισόδημα. Αυτό θα διευκρινιστεί με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας. 

"Προφανώς, θα χρειαστεί να βγάλω και μία τελευταία εγκύκλιο -φαντάζομαι να μην χρειαστεί άλλη- που να εξηγεί λεπτομερέστερα τα θέματα" κατέληξε ο Τάσος Πετρόπουλος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com