Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Οι τρεις μεταφράσεις της αγοράς για τις δηλώσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Εάν συνεχίσουμε να πασπαλίζουμε την πραγματικότητα  για την οικονομία και τις αλήθειες για τις ανάγκες της, με ευχολόγια  για αλλαγές που δεν υπάρχουν ή με ξόρκια για το παρελθόν που δήθεν αντικατέστησε το παρόν… απλά θα ανακυκλώνουμε την μιζέρια μας . Τίποτε περισσότερο. 

Αυτή είναι η σύνοψη της αντίδρασης, ομάδων επιχειρηματιών και επενδυτών, σε όσα εισέπραξαν από την υπερβολική (όπως την είδαν) και, ιδίως, αστήρικτη αισιοδοξία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα του μεγαλύτερου μέρους της ομιλίας του στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.

Το Σαββατοκύριακο  (που δόθηκε ευκαιρία χαλαρών συζητήσεων σε επιχειρηματικά γραφεία, Οργανώσεις και συγκεντρώσεις κορυφαίων παραγόντων της αγοράς και του επενδυτικού χώρου)  δεν κρύφθηκε, με προσχήματα και διπλωματική γλώσσα, η απογοήτευση της αγοράς από τα σχεδόν κενού περιεχομένου μηνύματα του πρωθυπουργού (για την οικονομία και ειδικότερα για την βιομηχανία) στην νέα του εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη.

Απογοήτευση αλλά και δυσφορία, εκ του γεγονότος ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας φροντίζουν να περιβάλλουν με ωραιοποιήσεις τα μεγάλα τραύματα και τις παθογένειες που συντηρούνται και παρεμβάλλονται και σήμερα στην οικονομία, ανατρέποντας την τρέχουσα συγκυρία η οποία ευνοεί (σε πολλές περιπτώσεις) το επιχειρηματικό κλίμα.

Οι αναφορές του στην κρατικοδίαιτη πολιτική  και στην στοχοποίησή της  από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για "κυκλώματα" και συμφέροντα για την οικονομία έδειξαν ,στην επιχειρηματική κοινότητα, ένα πρόσωπο Τσίπρα αγνώριστο σε σχέση με το εντελώς διαφορετικό σε επί μέρους συζητήσεις, σε επισκέψεις τους, στο Μαξίμου.

Τα δε στοιχεία, στα οποία, ο πρωθυπουργός, στηρίζει την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας, την πορεία των εξαγωγών και την διεύρυνση της παραγωγής στην καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρακολουθεί η υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτηρίστηκαν επιεικώς αφελή και επιεικώς αβάσιμα.

Ερμηνεύοντας με αυτά τα αρνητικά συναισθήματα τον πρωθυπουργό (σοβαροί και εγκυρότατοι παράγοντες  της αγοράς)  "μετέφραζαν", την υπερβάλλουσα αισιοδοξία του, για ορατούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και  "καλπάζουζα" επενδυτική πορεία στην χώρα,  με τα εξής τρία σενάρια.

Πρώτον:  Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να δίνει βαρύτητα στον αρχηγικό του ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του πρωθυπουργικού με αποτέλεσμα να προκαλεί ανεξέλεγκτη σύγχυση .Το προφίλ του όμως προκαλεί έντονες δυσχέρειες ,στην  κατανόηση της πραγματικής του πολιτικής βούλησης ενώ  σχηματοποιεί την εντύπωση  ότι μάλλον το επιδιώκει . Αν δεν το μεθοδεύει με σκοπιμότητα. 
  
Δεύτερον:
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου αποφασισμένος να απελευθερώσει την οικονομία και τις δυνάμεις της για να προκαλέσει πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην χώρα γιατί μάλλον φοβάται πως έτσι θα χάσει τον πολιτικό έλεγχο με αρνητικές συνέπειες στις διεκδικήσεις του στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τρίτον: Επειδή δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη το οριστικό χρονοδιάγραμμα και οι συνταγμένες των πολιτικών κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις επόμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση και αναμέτρηση συντηρώντας  δυνάμεις για το 2018.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com