Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τράπεζες: Το 33% των ρυθμίσεων δανείων με μακροπρόθεσμες λύσεις

Εντονότερη στροφή στην τεχνογνωσία των ξένων εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να επιτύχουν εφεξής ταχύτερη μείωση των NPEs και NPLs μέσω αναδιαρθρώσεων.

Οι τελευταίες θα παραμείνουν με τη μεγαλύτερη συμβολή στην επίτευξη του στόχου μείωσης των "κόκκινων" δανείων. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο δραστικές, αφού μέχρι στιγμής εμφανίζουν "κορεσμό" ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Από την εμπειρία τους οι τράπεζες, αλλά και οι εταιρίες διαχείρισης που κινούνται στην ελληνική αγορά, διαπιστώνουν ότι το 70% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, με παραδοσιακά "εργαλεία", εμφανίζουν εκ νέου καθυστέρηση, καθιστώντας ξανά το δάνειο μη εξυπηρετούμενο.
Μέχρι σήμερα, τράπεζες και δικηγορικές εταιρίες έχουν προτείνει στους δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση βραχυπρόθεσμες λύσεις στο 61% των περιπτώσεων και μακροπρόθεσμες στο 33%. Το 6% των δανείων προς ρύθμιση που απομένει, θα έρθει να καλυφθεί από λύσεις οριστικής διευθέτησης, τις οποίες οι τράπεζες θα προωθήσουν με την τεχνογνωσία των ξένων εταιριών διαχείρισης NPLs. Παράλληλα, η εμπειρία των εταιριών αυτών θα χρησιμοποιηθεί και για να μειωθεί το ποσοστό (70%) των δανείων που ξαναγίνονται "κόκκινα", με την παροχή λύσεων στους οφειλέτες, οι οποίες να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες καθενός και πραγματικά βιώσιμες.
Το "σήμα" της επικείμενης έντονης δραστηριοποίησης των τραπεζών σε λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών με τη συνεργασία εξειδικευμένων εταιριών, δίνουν η Alpha Bank και η Eurobank.
Η Alpha Bank, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2017 στους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων, αποκάλυψε ότι πέραν των μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,5 δις. ευρώ που έχει αναθέσει προς διαχείριση στη Cepal, μέχρι τον Απρίλιο του 2018 θα αναθέσει στην τελευταία προς διαχείριση επιπλέον 2,5 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρθηκε, μάλιστα, σε συνεργασία με τη Cepal, η Τράπεζα θα λανσάρει τον Ιανουάριο και την πρώτη collateral based λύση στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Θα πρόκειται, όπως συνάγεται, για μία αντίστοιχου πλαισίου κίνηση ρύθμισης οφειλών, όπως αυτή που αποκάλυψε το Capital.gr και αφορά στο προϊόν εθελοντικής παράδοσης ακινήτου που ξεκίνησε η Eurobank σε συνεργασία με την ισπανική HipoGes.
Το πώς θα δραστηριοποιηθεί η Alpha Bank σε συνεργασία με τη Cepal, πάντως, θα σηματοδοτήσει τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά διαχείρισης "κόκκινων" δανείων. Και αυτό όχι μόνο λόγω του ύψους NPLs που έχει υπό διαχείριση η Cepal, αλλά και επειδή είναι η πρώτη εταιρία που έλαβε άδεια διαχείρισης και επομένως έχει εμβαθύνει περισσότερο στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι η Cepal Hellas Financial Services ελέγχεται από την Centerbridge και την Alpha Bank. Η τελευταία συμμετέχει με ποσοστό μειοψηφίας, ενώ η Cepal δύναται αλλά και επιδιώκει να αναλάβει τη διαχείριση για περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη (εν ευθέτω χρόνω και για άλλες τράπεζες, καθώς και για επενδυτές που θα αγοράσουν χαρτοφυλάκια NPLs). 
H Cepal εστιάζει στην παροχή συμβουλών και στην υλοποίηση προσωπικών, ανθεκτικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές ανάγκες και την οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη. Το αντικείμενο στο οποίο επικεντρώνεται η εταιρία είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών (στεγαστικά με εξασφάλιση σε κατοικία, καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, πιστωτικές κάρτες) και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων (με ή χωρίς εξασφαλίσεις).
Σημειώνεται ότι στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και απαντώντας στις παραινέσεις του για "ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει", οι Έλληνες τραπεζίτες απάντησαν ότι οι τράπεζες παρέχουν μία πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς οι τράπεζες, όπως αναφέρθηκε, αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους, τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com