Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Κόβουν στο μισό τις επιδοτήσεις εργοδοτικών εισφορών για τους νέους το 2019

Μόνο τις μισές εργοδοτικές εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των νέων μισθωτών έως 25 ετών  θα επιδοτήσει τελικά η κυβέρνηση από το 2019. Αυτό προβλέπει τροπολογία, την οποία κατέθεσε  το υπουργείο Εργασίας.



Βάσει της προτεινόμενης ρύθμισης θα επιδοτηθούν εργοδοτικές εισφορές για τον ΕΦΚΑ ύψους 6,63% επί συνόλου εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 13,3%.

Με άλλα λόγια, δεν θα ισχύσει αυτό που προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2019, το  οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση σημειωνόταν ρητά πως θα επιδοτηθεί το 50% των εργοδοτικών εισφορών  (γενικά)  και όχι το 50% των εργοδοτικών εισφορών μόνο για την κύρια ασφάλιση, όπως προβλέπει, αντιθέτως,  η χθεσινή τροπολογία.

Έτσι, με βάση την εν λόγω τροπολογία οι εργοδοτικές εισφορές θα "μειωθούν" μέσω της επιδότησης κατά το ήμισυ μόνο σε ό,τι αφορά την κύρια ασφάλιση των μισθωτών έως 25 ετών και όχι τους άλλους κλάδους, δηλαδή την υγεία, το επικουρικό και την ανεργία.

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των εισφορών των νέων

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες καταβάλλουν (παράλληλα με τους εργαζομένους)  εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης όχι μόνο για την κύρια ασφάλιση (ΕΦΚΑ) του προσωπικού τους, αλλά και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ) τους, την επικουρική ασφάλιση (ΕΤΕΑΠ) και την ανεργία (ΟΑΕΔ).

Συνολικά, συνεισφέρουν τα 2/3 των συνολικών ασφαλιστικών κρατήσεων επί της μισθωτής απασχόλησης.

Αναλυτικά, από το 36,9% των εισφορών επί των αμοιβών των μισθωτών, οι εργοδότες πληρώνουν κρατήσεις ύψους 23,7%, ενώ τις υπόλοιπες κρατήσεις 13,2 % τις καταβάλλει ο εργαζόμενος.

Με βάση την χθεσινή τροπολογία του Υπ. Εργασίας, συνεπώς, από το 2019 μειώνονται –μέσω της επιδότησης– στο μισό μόνο οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ από το 13,3%  στο 6,7%.

Ωστόσο, όλες οι άλλες εργοδοτικές κρατήσεις παραμένουν ίδιες. Δηλαδή στο 4,9% θα μείνουν οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, στο 3,5% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και στο 2% οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ.

Επίσης, οι εργατικές εισφορές για τους μισθωτούς έως 25 ετών δεν θα μειωθούν από το επόμενο έτος, μέσω κάποιας επιδότησης, και έτσι θα παραμείνουν στο 6,7% υπέρ του ΕΦΚΑ, στο 2% υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στο 3,5% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Άλλα έλεγε το προσχέδιο, άλλα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Το "κούρεμα" των προς επιδότηση εργοδοτικών εισφορών το οποίο προβλέπει η χθεσινή τροπολογία είναι το δεύτερο κατά σειρά το οποίο υπόκειται το εν λόγω πρόγραμμα  το τελευταίο δίμηνο.

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, το οποίο δημοσίευσε η κυβέρνηση αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, προβλεπόταν  ρητά πως από την 1η/1/2019, θα επιδοτηθεί το 100% των εργατικών εισφορών.

Κάτι τέτοιο, με βάση τόσο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και τη χθεσινή τροπολογία –η οποία ήλθε να εξειδικεύσει το συγκεκριμένο μέτρο– δεν θα ισχύσει.

Μέσω της μη επιδότησης του 100% των εργατικών εισφορών, η κυβέρνηση "γλίτωσε" πόρους ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί αντί να προβλέψει κονδύλι για το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 103 εκατ. ευρώ, όπως αναφερόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προέβλεψε τελικά (όπως αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και στη χθεσινή τροπολογία) κονδύλι ύψους μόλις 51 εκατ. ευρώ.

Μένει, πάντως, να διευκρινισθεί από το Υπ. Εργασίας, αν η επιδότηση των μισών εργοδοτικών εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης θα γίνει χωρίς ή με αυστηρούς όρους (όπως πχ ισχύει με άλλα προγράμματα επιδότησης εισφορών).

Κρίσιμο πρόγραμμα ενόψει της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εν λόγω μέτρο έχει τεράστια σημασία, καθώς η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση του "υποκατώτατου" μισθού για τους νέους έως 25 ετών, από το 2019.

Ο υποκατώτατος μισθός, ο οποίος θεσπίστηκε το 2012, προέβλεπε μείωση του κατώτατου μισθού της παραπάνω ηλικιακής ομάδας κατά 14% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό για τους άνω των 25 ετών  μισθωτούς.

Έτσι η επικείμενη κατάργησή του από την κυβέρνηση το 2019, θα οδηγήσει αυτομάτως σε αύξησή του κατά 14%.

Δεδομένου –όμως–  ότι η κυβέρνηση έχει, παράλληλα, εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, οι νέοι –με βάση τα παραπάνω δεδομένα– θα πρέπει να λάβουν αύξηση πάνω από 14%.

Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους, ενώ και η Κομισιόν, στην τελευταία έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, συνέστησε να υπάρξει ανάλυση των συνεπειών ενός τέτοιου μέτρου πάνω στην απασχόληση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com