Σε παρεμβάσεις στον τρόπο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιώντας τη μορφή της σχετικής διαδικασίας. Οι αλλαγές ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για τις επόμενες αυξήσεις τις τιμές ζώνης που, βάσει μεταμνημονιακής δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του 2019 και το 2020.
Η ουσιαστική αλλαγή που προβλέπουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν άμεσα είναι η μονιμοποίηση του ρόλου των ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών στη διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η "πρόσληψη" από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πιστοποιημένων εκτιμητών έγινε ως μια έκτακτη διαδικασία στις αρχές του 2018 προκειμένου να γίνει η πρόσφατη επικαιροποίηση των αντικειμενικών. Η πάγια διαδικασία προέβλεπε μόνο τη σύσταση ειδικών επιτροπών καθορισμού των τιμών ζώνης, η οποία φαίνεται ότι κρίθηκε ως αναποτελεσματική. Παράλληλα, κρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς ότι η έκτακτη διαδικασία με τους πιστοποιημένους εκτιμητές που επικαιροποίησαν φέτος τις αντικειμενικές ήταν πετυχημένη και ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθεί.
Η διαδικασία που μονιμοποιείται προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης βάσει των εισηγήσεων που θα κάνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές αλλά και αιτιολογημένης γνώμης του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου. Οι εκτιμητές θα μπορούν να λαμβάνουν μη προσωποποιημένα στοιχεία για τις αξίες στην κτηματαγορά από τραπεζικές βάσεις δεδομένων και κάθε άλλη έγκυρη πηγή. Εφόσον οι πιστοποιημένοι εκτιμητές αδυνατούν να υπολογίσουν την εμπορική αξία των ακινήτων σε μια περιοχή τότε το σχετικό έργο θα αναλαμβάνει μια ειδική τριμελής επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Με τη φετινή επικαιροποίηση των τιμών ζώνης έγινε ευθυγράμμιση με τις εμπορικές αξίες στις περιοχές που απαιτούνταν μείωση τιμών. Στις περιοχές που απαιτούνταν αύξηση, η αύξηση αυτή τεμαχίστηκε σε τρεις δόσεις και έγινε μόνο η πρώτη δόση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας (πχ δυτική Αθήνα) καθώς και περιοχές που τα τελευταία χρόνια λόγω του τουριστικού κύματος έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη (περιοχές με άνθιση του AirBnB, παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας κλπ).