Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Τα ελληνικά νοικοκυριά παλεύουν να μειώσουν τα χρέη τους

Την ώρα που η Αθήνα καλείται να ανεβάσει ταχύτητα σε μεταρρυθμίσεις, οφειλές του δημοσίου και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να δει τα πολυπόθητα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν τη δική τους μάχη απομόχλευσης.



Αυτό προκύπτει από έκθεση του ΔΝΤ, που κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά χρέη σε διεθνές επίπεδο.

Η πολυετής, βαθύτατη κρίση στην Ελλάδα φούσκωσε επικίνδυνα τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, που κλειστούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αλλά και ανάγκασε εν γένει τον ιδιωτικό τομέα να περιορίσει την έκθεσή του σε χρέος. Τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν υπερχρεωμένα, έχοντας όμως μειώσει το βάρος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2012, όταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειό της.

Σύμφωνα με στοιχεία του CEIC, που επικαλείται το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το παγκόσμιο χρέος, τα χρέη των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαμορφώνονταν στα 129,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2018, μειωμένα σε σχέση με τα 132,9 δισ. δολάρια το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε απόλυτους όρους το χρέος των νοικοκυριών στην Ελλάδα είχε φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 220,5 δισ. δολαρίων επτά χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2011, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε κορυφωθεί στο 75,6% τον Δεκέμβριο του 2012. Πλέον κινείται κάτω του 65%. Μαζί με τα χρέη των εταιρειών, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 137% του ΑΕΠ.

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 1998 το χρέος των νοικοκυριών ήταν μόλις στο 14,7% του ΑΕΠ.  Η ραγδαία αύξησή του τα επόμενα χρόνια αποκαλύπτει ότι οι ιδιώτες, όπως και η ίδια η χώρα, έπεσαν στην παγίδα του φθηνού δανεισμού, που προσέφερε η συμμετοχή στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το μεγάλο ατού που έδινε η συμμετοχή στο ευρώ- αξιοπιστία στις αγορές και χαμηλά επιτόκια-αφέθηκε να μετατραπεί στο μεγάλο βαρίδι.

Καμπανάκι για το παγκόσμιο χρέος

Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει πάντως ότι συνολικά ο πλανήτης δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τα μαθήματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το συνολικό χρέος- δημόσιο και ιδιωτικό- να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι στα τέλη του 2016 το παγκόσμιο χρέος σκαρφάλωσε στα 184 τρισεκατομμύρια δολάρια ή σε 161 τρισεκατομμύρια ευρώ.  Το ποσό αντιστοιχεί στο 225% του παγκοσμίου ΑΕΠ εκείνη της χρονιάς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μοιράσουμε το χρέος στον παγκόσμιο πληθυσμό, το βάρος για κάθε άτομο προσεγγίζει τα 86.000 δολάρια (ή 75.695 ευρώ) και είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com