Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Έρχονται ομολογιακές εκδόσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τον δρόμο για τη χρηματοδότηση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ομολογιακής αγοράς, αναμένεται να ανοίξει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



Εκτός από το άνοιγμα της αγοράς του crowdfunding (σχετικό σχέδιο επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα υποβάλει σύντομα στο Υπουργείο Οικονομικών) μέσω του οποίου οι μικρομεσαίες εταιρίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν κεφάλαια μέσω μετοχικής συμμετοχής νέων επενδυτών, στα σκαριά βρίσκεται και το άνοιγμα των ομολογιακών αγορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μπορούν να αντλούν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους χωρίς εκχώρηση μετοχικού ποσοστού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη προετοιμάζονται οι πρώτες ομολογιακές εκδόσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα απευθυνθούν σε περιορισμένο αριθμό επενδυτών για την άντληση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Υπό συζήτηση βρίσκεται το ύψος του επιτοκίου των συγκεκριμένων ομολογιακών εκδόσεων, καθώς αυτό σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ξεπερνά το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της ΤτΕ (5,25%). Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση να μην ισχύσει το πλαφόν αυτό και αναμένεται σχετική έγκριση αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος της άρσης του επιτοκιακού πλαφόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην τοποθέτηση κεφαλαίων από επενδυτές, δεδομένου ότι μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και άλλες που άντλησαν περίπου 5 δις. ευρώ από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014) εξέδωσαν τα ομόλογά τους με επιτόκια μεταξύ περίπου 5,50% - 9,50%. Για επιχειρήσεις με πολύ μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, λογικά το ύψος του επιτοκίου πρέπει να είναι υψηλότερο από το 5,25% ώστε να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές.

Εκτός αυτού, οι ομολογιακές εκδόσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αποτελέσουν και μία εναλλακτική για τους εγχώριους αποταμιευτές, οι οποίοι, σε καθεστώς capital controls, έχουν ως μοναδικές άλλες εναλλακτικές την κατάθεση ή τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Οι δίοδοι που αναζητούνται για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από τις τράπεζες και της βεβαιότητας ότι, παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τελευταίες θα προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις με το σταγονόμετρο, καθώς κύριο μέλημά τους θα είναι η μείωση των NPLs.

Η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι θέμα πανευρωπαϊκό και για το λόγο αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αναπτυχθεί η ομολογιακή αγορά και για τις επιχειρήσεις αυτές.

Σημειώνεται ότι ενώ στις ΗΠΑ, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γίνεται σε ποσοστό 70% μέσω ομολογιακών τους εκδόσεων και 30% από τραπεζικό δανεισμό, στην Ευρώπη η αναλογία είναι αντίστροφη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μακράν πίσω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ειδικότερα, το 2008 στην έναρξη της κρίσης, οι ομολογιακές εκδόσεις επιχειρήσεων ανέρχονταν στο 22% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Τώρα βρίσκονται στο 45%, με στόχο να ενισχυθούν στο 65% μέχρι το 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα κινείται μόλις στο 2,5%. Σημειώνεται ότι χθες ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα SAFE (Survey to the Access to Finance of Enterprises) για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, το πρόβλημα της πρόσβασης των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε εξωτερική χρηματοδότηση παρέμεινε κυρίαρχο το 2015, ενώ ο ευρύτερα διαδεδομένος τρόπος χρηματοδότησής τους ήταν μέσω της… καθυστέρησης πληρωμής των προμηθευτών τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του δείγματος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα όπως καταγράφηκαν στην έρευνα SAFE (Survey to the Access to Finance of Enterprises), και οι οποίες καλύπτουν το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 (εξεταζόμενη περίοδος), το πρόβλημα της πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση παραμένει μακράν το βασικότερο (32%) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακολουθούν σε απόσταση το πρόβλημα της εύρεσης πελατών (10%), ο ανταγωνισμός, το κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, το κόστος παραγωγής ή εργασίας και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com