Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Χάθηκε το 50% του βιοτεχνικού δυναμικού στα χρόνια της κρίσης

Βαρύ τίμημα στην κρίση πλήρωσε ο βιοτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, μετρώντας, για την περίοδο 2010-2017, πάνω από 15.000 λουκέτα επιχειρήσεων και πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας σε εταιρείες που έκλεισαν, ενώ στις άλλες που συνεχίζουν λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.


Τα παραπάνω τόνισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι, στην ίδια περίοδο, οι νέες εγγραφές δεν έφθασαν ούτε τις 7.500, κάτι που σημαίνει ότι η βιοτεχνική κοινότητα της συμπρωτεύουσας σε αυτή τη μνημονιακή οκταετία έχασε το μισό επιχειρηματικό δυναμικό της.
Και για το 2017, πάντως, το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών κλείνει αρνητικό, και συγκεκριμένα κατά 172 επιχειρήσεις, αν και σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 2016, όταν είχε κλείσει αρνητικό κατά 400 επιχειρήσεις. Αναλυτικά, οι διαγραφές στο μητρώο του ΒΕΘ εντός του 2017 ήταν μειωμένες κατά 24%, καθώς έκλεισαν 554 βιοτεχνίες, έναντι 729 επιχειρήσεων το 2016, ενώ, στον αντίποδα, οι εγγραφές νέων μελών στο Μητρώο του ΒΕΘ ήταν αυξημένες κατά 16%, καθώς φέτος ανήλθαν σε 382, έναντι 329 πέρυσι.
«Έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο έχει αρχίσει να περιορίζεται. Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να βυθίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν.
Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Η λύση για να κινηθεί η αγορά δεν είναι η παροχή κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων στους νέους. Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με “φιλοδωρήματα” και υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Π. Παπαδόπουλος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com