Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη "ανοίγει" ο Γαβρόγλου

Την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Στην συνέντευξη η οποία θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ, ο ίδιος ανακοινώνει ακόμα ότι έρχονται αλλαγές στις προϋποθέσεις μετεγγραφής φοιτητών στις οποίες θα υπερισχύουν εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας- υπό την έννοια ότι αδέλφια και μεμονωμένοι φοιτητές θα μπορούν να φοιτούν κοντά στο σπίτι τους. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό πακέτο ο κ. Γαβρόγλου θα αναφερθεί και  στις συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε Ιωάννινα και Ιονίους Νήσους, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις περιοχές αυτές.
Αναφορικά με το θέμα των αλλαγών στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ο υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων ο οποίος κατέθεσε προ ημερών το νομοσχέδιο που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της σαρίας  - θρησκευτικού νόμου - στην περιοχή, ανοίγει θέμα για τη εκλογή του Μουφτή.
"Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειο­νότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων" λέει ο κ. Γαβρόγλου.

Και σημειώνει: "Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος", επισημαί­νοντας ότι "τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα". Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Μουφτήδες διορίζονται από το ελληνικό κράτος.
Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδι­κούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ο κ. Γαβρόγλου ο οποίος τον υποδέχτηκε και τον αποχαιρέτησε στο αεροδρόμιο εκτιμά ότι  ο Τούρκος Πρόεδρος "έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους".
Συνολικά η αποτίμησή του είναι θετική υπό την έννοια ότι "είναι καλό να σπάνε οι πάγοι".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com