Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η κυβέρνηση αναζητά μέτρα αντιστάθμισης των περικοπών στις συντάξεις

Μέτρα "ουδετεροποίησης" των περικοπών τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου του 2019   αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει, έστω προσωρινά και εν μέρει,  τις εισοδηματικές απώλειες  τις οποίες θα υποστούν οι συνταξιούχοι σε επτά μήνες από σήμερα, βάσει των περικοπών που έχει η ίδια ψηφίσει από πέρσι.



Αυτό αναφέρουν πηγές με καλή πληροφόρηση σε σχέση με τους σχεδιασμούς ανώτερων κυβερνητικών στελεχών.

Συμπληρώνουν –μάλιστα- πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κλίνουν να αποδεχθούν αυτά τα μέτρα, εφόσον το οικονομικό επιτελείο  τους αποδείξει ότι τα μέτρα αυτά δεν απειλούν σε καμία περίπτωση την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Κάτι τέτοιο θεωρείται απολύτως πιθανό από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς ήδη σημειώνεται υπερ-απόδοση στην εκτέλεση τόσο του προϋπολογισμού του κράτους, όσο και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),  προβλέπεται ατύπως ακόμα και πλεόνασμα 1,2 -1,5 δισ. ευρώ έναντι επίσημης εκτίμησης για πλεόνασμα μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Μ ΄ άλλα λόγια, θα μπορούσε να υπάρξει θετική απόκλιση ακόμα και 1 δισ. ευρώ μεταξύ εκτίμησης και πραγματοποίησης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Το δε πλεόνασμα συνολικά του Κοινωνικού Προϋπολογισμού –πλην Εθνικού Συστήματος Υγείας- προβλέπεται ατύπως να φτάσει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής επίσημης πρόβλεψης 1,7 δισ. ευρώ. Και αυτό λόγω των χαμηλότερων -σε σχέση με τις αναμενόμενες - δαπανών για νέες συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και των υψηλότερων εισόδων από ασφαλιστικές εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης.

Μ΄άλλα λόγια, με θετική απόκλιση έως 1,3 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να "επιστρέψει'' για φέτος τουλάχιστον μέρος των απωλειών τις οποίες έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες από τους υψηλούς φόρους και τις εισφορές στη λογική και, ενδεχομένως και το μηχανισμό του ''κοινωνικού μερίσματος'' (σ.σ. του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, όπως ονομάστηκε επισήμως) το οποίο έδωσε πέρσι και πρόπερσι.

Η πραγματοποίηση του  ενδεχομένου της υπερ-πλεόνασματος στα ασφαλιστικά ταμεία   θα έχει ανάλογες θετικές συνέπειες στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη σε αρμόδιους πολιτικούς κύκλους, είναι εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσε να αποφύγει τελείως ή έστω να αναβάλλει τις περικοπές στις συντάξεις (πχ για το β΄ εξάμηνο του 2018). Δεν θα πρέπει, πάντως να αποκλείεται -ανεξάρτητα μάλιστα από το αν θα χορηγηθεί εφάπαξ ειδική ενίσχυση στους συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις το 2019- μία χαμηλότερη από την αναμενόμενη περικοπή (πχ να πέσει στο 10% -15% έναντι του 18% που προβλέπει η περσινή συμφωνία κυβέρνησης -θεσμών).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com