Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Κατώτατοι μισθοί από 661 ευρώ στον επισιτισμό

Η νέα απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει ως κατώτατους μισθούς για το βοηθητικό προσωπικό των εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, καφενείων και γενικά όλων των καταστημάτων που καλύπτει τα 661,92 ευρώ, ενώ για τους τεχνίτες πίτσας τα 664,25 ευρώ, για τους μπάρμαν 750,39 ευρώ και τα 950,17 ευρώ για τους αρχιμαγείρους. 



Για τους διανομείς που εργάζονται σε αυτά τα καταστήματα ο βασικός μισθός ορίζεται στα 664,28 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης Εργασίας είναι τα 586,08 ευρώ μικτά το μήνα, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο υπήρχε κλαδική σύμβαση η ισχύς της οποίας είχε λήξει.

Η διαιτητική απόφαση της τριμελούς επιτροπής του ΟΜΕΔ (7/2018, Π.Κ.11/25-09-2018) που αφορά το προσωπικό των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών Καταστημάτων όλης της χώρας έχει ετήσια ισχύ και οι αυξήσεις ύψους 1% υπολογίζονται από την 21η Φεβρουαρίου του 2018 επί των ήδη διαμορφωμένων μισθών  που προέβλεπε η προηγούμενη διαιτητική απόφαση της κλαδικής σύμβασης (υπαριθμόν ΠΕΝΤ.8/2016).

Είναι η τρίτη διαιτητική απόφαση που εκδίδει ο ΟΜΕΔ την τελευταία εβδομάδα, μετά τις δύο προηγούμενες που αφορούσαν στις αλυσίδες εστίασης/ταχυφαγεία με βασικό μισθό τα 657,70 ευρώ και στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) όλης της χώρας και όριζαν βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως και τα 751 ευρώ.

Στην διαιτησία είχε προσφύγει από τις 20 Φεβρουαρίου του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, για την ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας λόγω αποτυχίας των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Επισημαίνεται ότι η εργοδοτική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα επανεξέτασης της σύμβασης και προσφυγής εκ νέου στον ΟΜΕΔ, στην πενταμελή διαιτητική επιτροπή του στην οποία συμμετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί.

Ποια είναι τα βασικά επιδόματα

Προϋπηρεσία: Για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων των εστιατορίων, με εξαίρεση τους σερβιτόρους (υπάγονται σε ειδικές ρυθμίσεις) και τους βοηθούς τους, χορηγείται επίδομα πολυετίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη από 4,63 ευρώ ανά έτος.
Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους χορηγείται επίδομα τριετίας ποσοστού 5%.
Επίδομα γάμου 10% το οποίο λαμβάνουν και οι διανομείς.
Εποχικό επίδομα ποσοστού 10% επι του βασικού μισθού μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εποχικά σύμφωνα με το νόμο.
Τουριστικής εκπαίδευσης: Στους μισθωτούς που είναι πτυχιούχοι ανωτέρων τουριστικών σχολών καθώς και στους αποφοίτους της σχολής θαλαμηπόλων του ΥΕΝ χορηγείται επίδομα εκπαίδευσης ύψους 6%, 10% και 15% ανάλογα με τοι εκπαιδευτικό επίπεδο.
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ποσοστού 10% σε όλους γενικά τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσα στον χώρο της κουζίνας.
Ταμίες. Χορηγείται ταμειακό επίδομα ποσοστού 5% επί του βασικού μισθού σε όλους τους ταμίες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com