Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Έρχεται τριπλό crash test για συντάξεις & παροχές

Ένα τριπλό crash test για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα και (κατά συνέπεια) για την "τύχη" των συντάξεων, των "παροχών" του 2019, αλλά και του μερίσματος του 2018 που επιθυμεί να διανείμει η κυβέρνηση, θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Συνδέεται με τρία "πακέτα" που ετοιμάζονται από το ΥΠΟΙΚ και από την Κομισιόν.



Η αρχή θα γίνει με τη δημοσιοποίηση από την Eurostat της πιστοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας (όπως και των υπολοίπων κρατών-μελών) με βάση την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP). Τα εν λόγω στοιχεία για το έλλειμμα και για το χρέος, θα αποτελέσουν και τη βάση μέτρησης των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό για φέτος και για το 2019. Βασίζονται στις αποστολές που έγιναν από την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι επόμενες ανακοινώσεις θα έρθουν λίγο αργότερα μέσα στην προσεχή εβδομάδα και θα αφορούν στα τελικά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο. Θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς αυτό που κυρίως αμφισβητούν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η διατηρησιμότητα της υπέρβασης στόχου από πλευράς Εσόδων.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όπως φάνηκε από τις πρώτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και από το χθεσινό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζουν κόπωση. Αυτό που επιχειρείται να φανεί είναι αν οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν ευστάθεια (όπως η ίδια υποστηρίζει) ή αν θα πρέπει να υπάρχουν χαμηλότερες προσδοκίες για υπερπλεόνασμα  και άρα για παροχές φέτος και το 2019 ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του Πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζονται στοιχεία που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα και αναμένεται να παρουσιάσουν με την μορφή μίας πρώτης άτυπης θέσης στο Euroworking Group που θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 5ης Νοεμβρίου).

Βεβαίως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία μετά και την επιστολή που εστάλη χθες στη χώρα από την Κομισιόν αναφορικά με τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό. Ωστόσο, θα είναι αποκαλυπτικά και για το ελληνικό ζήτημα.

Θα φανεί αν έως τότε θα υπάρξουν συγκλίσεις στο "δημοσιονομικό κενό" που φέρεται να παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και Κομισιόν.

Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει έναν επαρκή δημοσιονομικό χώρο φέτος ούτως ώστε να μπορέσει να διανείμει μέρισμα, αλλά και να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει όλα τα αντίμετρα/παροχές αξίας 1,1 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει μέσω του Προϋπολογισμού της για το 2019.

Επιπλέον, υπάρχουν οι πιέσεις για μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, οι οποίες μένει να φανεί πώς και αν θα μπορέσουν να "αποτυπωθούν" δημοσιονομικά, αλλά και από ποια πηγή θα "τροφοδοτηθούν". Σε κάθε περίπτωση τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να "Κλειδώσουν", ειδικά για τον δημοσιονομικό χώρο του 2018 με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο μήνα τον Νοέμβριο και τα στοιχεία που τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com