Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Με e-βιβλία κατά της φοροδιαφυγής το 2019

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων στοχεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 



Όπως αποκάλυψε η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ Σοφία Σεχπερίδου, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο «Athens Law Forum on Τaxation», η Φορολογική Διοίκηση προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή από την 1η-1-2019 την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων. Αν και απέφυγε να αναφέρει ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η κ. Σεχπερίδου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το μέτρο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σταδιακά και, κατά την τελική φάση υλοποίησής του εντός του 2019, να καλύψει το σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι έως τις αρχές του 2020 να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων/ ελευθέρων επαγγελματιών/ λοιπών οικονομικών οντοτήτων.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Σεχπερίδου, σημαίνει ότι οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων θα συμπληρώνουν και θα υποβάλουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα βασικά στοιχεία των τιμολογίων και των λοιπών φορολογικών στοιχείων (ποσό συναλλαγής, ημερομηνία κ.λπ.) τη στιγμή της έκδοσής τους. Με τον τρόπο αυτό, τα φορολογικά βιβλία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι ανά πάσα στιγμή «ανοικτά», στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία θα έχει διαρκή και μόνιμη πρόσβαση σ’ αυτά, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την τήρησή τους. Η τήρηση των φορολογικών βιβλίων σε online διασύνδεση με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα συνδυαστεί και με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις υπηρεσίες του Δημοσίου και έως το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 θα έχει επεκταθεί σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ οικονομικών οντοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας τις πωλήσεις προϊόντων και τις παροχές υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων/ελευθέρων επαγγελματιών.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλλομένων. Η ταυτόχρονη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει ως συνέπεια τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά μεταξύ των επιχειρήσεων και των λοιπών οικονομικών οντοτήτων να διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ.  Με τη συνδυαστική αυτή διαδικασία, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων /ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπών νομικών προσώπων και οντοτήτων, βάσει των εκδιδόμενων τιμολογίων.

Το 5ο Συνέδριο «Athens Law Forum on Τaxation», το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Εκτός της κ. Σεχπερίδου, το Συνέδριο είχε ως κύριους ομιλητές τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, τον νομικό, ειδικό σε θέματα φορολογικού δικαίου, Γιώργο Μυλωνογιάννη και τον σύμβουλο διοίκησης της Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,21% για φορολογικά θέματα Γιώργο Παπαθανασόπουλο.

«Ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης»

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στη μετά μνημόνιο εποχή. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφιστούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

«Έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων»

Στην συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον συντονιστή των ομιλητών, δημοσιογράφο Αντ. Παπαγιαννίδη, και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρθηκε στον ρόλο της ΑΑΔΕ ως επιχειρησιακού βραχίονα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος εφαρμόζει τη φορολογική πολιτική της.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θεσμικά υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Αρχή και το υπουργείο. Επισήμανε δε ότι οι σχέσεις της ΑΑΔΕ με την αστυνομία, την οικονομική αστυνομία, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις άλλες υπηρεσίες είναι καλύτερες από ποτέ. Υπογράμμισε επίσης ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν πρέπει να «χρεώνονται» στην τρόικα, καθώς είναι ελληνικές αποφάσεις. Σημείωσε εξάλλου ότι η ΑΑΔΕ κατανοεί τη διαφορετική λειτουργία και «νοοτροπία» κάθε εφορίας, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν πυροσβεστικά και πλέον θα αντιμετωπιστεί συστηματικά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της λειτουργίας των εφοριών, αλλά και των πολιτών-φορολογούμενων. Με αφορμή αυτό το θέμα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου θα πραγματοποιήσει στο τέλος του τρέχοντος μηνός 10ήμερη επίσκεψη σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

«Νομικά παράδοξα επί της στοχοθεσίας»

Στα παράδοξα της στοχοθεσίας και της νομοθεσίας για τους φορολογικούς ελέγχους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης. Ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε καταρχήν στη στοχοθεσία της Φορολογικής Διοίκησης που μέχρι σήμερα σχετίζεται με την είσπραξη συγκεκριμένων ελάχιστων ποσών φόρων από τους φορολογικούς ελέγχους. Όπως ανέφερε ο ομιλητής, η στοχοθεσία αυτή είναι αντίθετη με το νομικό μας πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι σαν να ζητά ο υπ. Δικαιοσύνης από τους δικαστές να εκδώσουν έναν ελάχιστο αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων από ένα συγκεκριμένο αριθμό δικών που θα εκδικασθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο έγκριτος νομικός, προσθέτοντας: «Το παράδειγμα είναι απολύτως επιτυχές αν σκεφθεί κανείς πως η επιβολή φόρου κατόπιν ελέγχου συνιστά συνήθως και έγκλημα φοροδιαφυγής. Η στοχοθεσία επομένως πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν και όχι σε ποσά φόρων που θα επιβληθούν. Το μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές είναι προφανώς αποτρεπτικό δεδομένου ότι το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης αποτελεί σοβαρό κριτήριο πριν τη λήψη επενδυτικής απόφασης».

Ο κ. Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στην παραδοξότητα που παρατηρείται κατά τους φορολογικούς ελέγχους η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό, αντί να επιβραβεύεται, να καταδιώκεται, διότι συνήθως ο εισάγων μπαίνει σε προτεραιότητα για έλεγχο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η αποκάλυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό παρατείνει την περίοδο της παραγραφής από πέντε σε δέκα χρόνια, ενώ η επανατοποθέτηση μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, τα περίφημα μετρητά, που βρίσκονται «στα στρώματα» εφόσον κατατεθούν σε τράπεζες καταλήγουν σε φορολόγηση ως εξ αγνώστου πηγής προερχόμενα.

«Οι μέθοδοι ελέγχου αυτού του τύπου προκαλούν διάχυτο φόβο για τη διενέργεια διατραπεζικών συναλλαγών», επεσήμανε ο κ. Μυλωνογιάννης. Διευκρίνισε δε ότι «ακόμα και το έμβασμα των γονιών για τη συντήρηση του φοιτητή υιού, κινδυνεύει να θεωρηθεί δωρεά σε μετρητά. Ακόμα και εισφορές μετόχων στην εταιρεία τους μπορεί να χαρακτηριστούν δωρεές υποκείμενες σε φόρο δωρεάς 40%!».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com