Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ασφαλιστική ικανότητα έως τον Απρίλιο του 2019 για τους προαιρετικά ασφαλισμένους

Νέα παράταση στην χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τους προαιρετικά ασφαλισμένους μη μισθωτούς, οι οποίοι δεν  έχουν καταβάλει εισφορές, όχι γιατί δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν, αλλά γιατί δεν είχαν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τα σχετικά ειδοποιητήρια. 



Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να τους χορηγήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τέλος του ερχόμενου Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση έως τέλος του Ιουνίου.

Ορόσημο για τη διάρκεια της παράτασης είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω κατηγορία αυτασφαλισμένων έχει δοθεί επανειλημμένα παράταση ασφαλιστικής ικανότητας, αν και δεν έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές, χωρίς –όμως- αυτό να συμβαίνει με δική τους υπαιτιότητα.

Συγκεκριμένα, ενώ έχουν υποβάλλει αίτημα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 ή έχουν υπαχθεί προαιρετικά στους καταργούμενους φορείς έως 31 Δεκεμβρίου 2016, δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών λόγω της απαιτούμενης παραμετροποίησης του μηχανογραφικού συστήματος.

Η διαδικασία αυτή  βρίσκεται σε εξέλιξη και  αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 (δηλαδή έως τον ερχόμενο Ιούνιο) αντί να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, όπως αρχικά υπολογιζόταν. 

Συνεπώς έπρεπε να χορηγηθεί εκ νέου παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η χορήγηση παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 30 Απριλίου 2019.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com