Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ξεμένουν από προσωπικό τα πρώην ΙΚΑ

Από τους 2.100 γιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν οικογενειακούς γιατρούς, οι 800 έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους και στο δημόσιο σύστημα, αλλά και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας έχει δώσει διορία να επιλέξουν ένα από τα δύο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, άλλοι 100 περίπου γιατροί περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν.



Οι εκπρόσωποι των γιατρών των ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) ζητούν ενίσχυση του συστήματος με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014, αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις από το νέο έτος.

Τα παραπάνω, μαζί με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τέθηκαν επί τάπητος στη συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ). Το κλίμα ανάμεσα στους γιατρούς και το υπουργείο Υγείας δυναμιτίζουν, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, οι απολύσεις στο τέλος του 2018 αλλά και η μετατροπή σε οικογενειακούς γιατρούς των υπηρετούντων στα κέντρα Υγείας γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας, οι δομές πρωτοβάθμιας εξακολουθούν να υπολειτουργούν, δεν προχωρούν προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών, ενώ συνεχίζονται να καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.

Όπως εξηγούν οι γιατροί, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο για συνταγογράφηση. Επισημαίνουν οι μονάδες και κέντρα υγείας υπολειτουργούν, ενώ ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας και την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό. Όπως τονίζει, από 1η Ιανουαρίου 2019, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1,2 εκατ. πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης του 2.250 άτομα. Σήμερα λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ πανελλαδικά -συνολικά προβλέπεται να λειτουργήσουν 239- και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η λειτουργία ακόμη 19 δομών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com