Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

«Ρεζέρβα» έκτακτων μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ

«Αυξήσεις σε επιλεγμένους έμμεσους φόρους» αλλά και νέα περικοπή δαπανών για να βρεθούν επιπλέον πόροι αξίας 2,9 δις ευρώ περίπου έως το 2013 (725 εκατ ευρώ ετησίως ή 3% του ΑΕΠ) σχεδιάζει η κυβέρνηση αν η ύφεση που πλήττει την χώρα είναι τελικά πιο μεγάλη από την αναμενόμενη.


Ο λόγος για το «εναλλακτικό» σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνεται αν γίνει πραγματικότητα θα υπάρχει «ανάγκη για πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα της τάξης των 0,3% εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για καθένα από τα έτη μεταξύ 2010 και 2013». Πρόκειται για μέτρα που θα αποδώσουν 725 εκατ ευρώ ετησίως ή 2,9 δις ευρώ στην τετραετία.

Με άλλα λόγια η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2012 θα απαιτήσει ένα πρόσθετο πακέτο των μέτρων, το οποίο «θα πρέπει να βασίζεται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών» και θα συνοδεύεται από «επιπρόσθετα μέτρα από την πλευρά των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων και αυξήσεων σε επιλεγμένους έμμεσους φόρους».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πιο πολλά από τα μέτρα αυτά (αξίας 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια) έχουν ήδη βρεθεί αλλά δεν θα ανακοινωθούν ούτε περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ αφού ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο παραμένουν αρνητικοί παράγοντες κινδύνου, και εξωτερικοί (μεγαλύτερη ύφεση διεθνώς και συνέχιση της αναταραχής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές) και εσωτερικοί ( πιθανότητα μιας μεγαλύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και μιας βραδύτερης οικονομικής ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα).

Ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται σε μηνιαία βάση, ενώ κάθε μήνα θα δεσμεύεται ως αποθεματικό το 10% των κονδυλίων που θα έπρεπε να διατεθούν ώστε να υπάρχει ευελιξία (δηλαδή θα δίδεται μόνο το 90% του ποσού προς τα υπουργεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες). Ετσι, θα υπάρχει διορθωτική δράση σε περίπτωση που η εφαρμογή του προϋπολογισμού αποκλίνει από το βασικό σενάριο.

Δηλαδή θα ληφθούν όπως αναφέρεται «επιπλέον μέτρα μείωσης των δαπανών σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της δημοσιονομικής ισορροπίας, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση της πορείας προσαρμογής».

¨Όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ θα δημιουργηθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος για περαιτέρω προσαρμογές μέσα στο 2010, ιδιαίτερα σε περίπτωση σημαντικής δημοσιονομικής επιδείνωσης όπου θα απαιτηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων πολιτικής».

Το εναλλακτικό μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 0,8% το 2010 (0,3% ύφεση αναφέρει το βασικό σενάριο), ενώ η ανάκαμψη για την περίοδο 2011-2013 θα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι ελαφρά χαμηλότερος ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να φτάσει το 10,2% του εργατικού δυναμικού το 2010 και να ανέλθει στο 11,5% το 2012. Αν δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα θα αποκλίνει κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2010 κα η απόκλιση θα ξεπεράσει το 1% το 2013 (θα είναι άνω του 3% του ΑΕΠ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com