Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

«Εφιάλτης» για τον Γ. Παπαντωνίου η επιστροφή στη δραχμή

Το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίων. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας,τόνισε ότι θα ήταν ένα ολέθριο λάθος, το οποίο θα ισοδυναμούσε με τη χρεοκοπία του κράτους.


Ο Γ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην υποτίμηση του νομίσματος κατά 40%, τη μετεωρική άνοδο της ανεργίας και την εξαθλίωση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Πρόσθεσε όμως, ότι το σενάριο του "αργού θανάτου" της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο είχε αναφερθεί o οίκος αξιολόγησης Moody's, είναι βάσιμο, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Έθεσε δίλημμα, αν θα συνεχιστεί η ανεύθυνη πολιτική της τελευταίας πενταετίας ή θα εφαρμοστεί, "αμέσως και με τόλμη'", πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αδύναμο σημείο της Ευρωζώνης το γεγονός ότι δεν αποτελεί ολοκληρωμένη οικονομική ένωση και πρότεινε την εκχώρηση εξουσιών από τα κράτη - μέλη, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική να είναι καλύτερα συντονισμένη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για "καταστροφικό συνδυασμό πολλών δαιμόνων" στην οικονομία. Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη εξέφρασε και ο καθηγητής Θ. Πελαγίδης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com