Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Κάθε μήνα εξετάσεις για την οικονομία

“Από το Φεβρουάριο και μετά, η Ε.Ε. θα μάς εξετάζει κάθε μήνα, καθώς θα ενταχθούμε στο άρθρο 104.9 (126 Νέας Συνθήκης) στην πιο αυστηρή επιτήρηση”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin.


“Το θέμα πλέον είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι του ΠΣΑ”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, διαψεύδοντας, ωστόσο, ότι αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ.

Όσο για την έκθεση σχετικά με τα ελληνικά στοιχεία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι “η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα πολύ μεγάλα προβλήματα των ελληνικών στοιχείων, έχει απόλυτη συναίσθηση για την αναξιοπιστία τους και επικυρώνει την έκθεση που”, όπως είπε, “καλύπτει την περίοδο 2004-2008”.

Ερωτηθείς γιατί η Eurostat δεν επικυρώνει τα στοιχεία του 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να απαντήσει, υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει απογραφή στις 21 Οκτωβρίου 2009, λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν ως νέα κυβέρνηση να αποδεχθούμε το στόχο του ελλείμματος που ήταν 6% το 2009, τη στιγμή που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Αύγουστο έδειχναν έλλειμμα 10%”. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “όσο δεν επικυρώνονται τα στοιχεία του 2009, έχουμε επισφάλειες κινδύνου, καθώς οι αγορές μάς κρίνουν αρνητικά για αυτό”.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση από την πλευρά θα υποβάλλει δικό της σχέδιο εξυγίανσης της ΕΣΥΕ στην Κομισιόν, τη Eurostat και την ΕΚΤ και ότι η τελική έκθεση θα κατατεθεί στη Βουλή. “Στόχος”, είπε, “είναι να απομακρυνθεί η πολιτική παρέμβαση. Ο νέος διοικητής της ΕΣΥΕ θα υπερψηφίζεται από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μόνο ένα μέλος στο δ.σ. της ΕΣΥΕ”. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται να υπάρχει τοποτηρητής στην ΕΣΥΕ, ο οποίος θα διορίζεται από την Κομισιόν και θα είναι μέλος του δ.σ.

Σε ό,τι αφορά στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι “είναι ρεαλιστικό και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης ποσοτικοποιημένη περιγραφή και λεπτομερής ανάλυση για το πώς θα υλοποιηθεί”. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συζητηθεί εκ νέου στο Ecofin του Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com